ORANG ramai melihat operasi pencarian mangsa di sebalik runtuhan bangunan susulan serangan Israel di Rafah, selatan Gaza. FOTO AFP
ORANG ramai melihat operasi pencarian mangsa di sebalik runtuhan bangunan susulan serangan Israel di Rafah, selatan Gaza. FOTO AFP
AFP

Gaza: Israel bersetuju untuk menghentikan serangan selama empat jam setiap hari di utara Gaza untuk tujuan kemanusiaan, kata Rumah Putih pada Khamis, walaupun Presiden Joe Biden berkata, tiada peluang untuk gencatan senjata sepenuhnya.

Biden sudah mendesak Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu supaya pemberhentian lebih lama dalam pertempuran selepas perang itu kini memasuki bulan kedua.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby berkata, jeda (pemberhentian sementara) adalah "langkah ke hadapan yang penting" ketika pertempuran hebat melanda Bandar Gaza.

"Israel akan mula melaksanakan jeda empat jam di kawasan utara Gaza setiap hari, dengan pengumuman akan dibuat tiga jam sebelumnya.

"Kami diberitahu oleh pihak Israel bahawa tidak akan ada operasi ketenteraan di kawasan ini, sepanjang tempoh jeda (dan) bahawa proses ini bermula hari ini (Khamis)."

"Tempoh itu akan membolehkan bantuan kemanusiaan masuk ke kawasan itu dan membolehkan orang awam melarikan diri daripada pertempuran," katanya.

Israel juga katanya, membuka 'koridor kemanusiaan' sejak beberapa hari lalu yang membenarkan beribu-ribu orang meninggalkan kawasan paling teruk terjejas di utara Gaza ke selatan.

"Kami ingin melihat jeda berterusan selagi bantuan kemanusiaan diperlukan," katanya.

Tetapi jurucakap tentera Israel Richard Hecht berkata: "Ia bukan peralihan.

"Ini adalah jeda tempatan taktikal untuk bantuan kemanusiaan, yang terhad dalam masa dan kawasan."

Pertempuran semakin memuncak sejak lelaki bersenjata dari kumpulan Islam Hamas menyerbu sempadan Gaza dengan Israel dan, menurut pegawai Israel, membunuh 1,400 orang dan merampas kira-kira 240 tebusan. .

Israel bertindak balas dengan pengeboman udara dan serangan darat yang dikatakan oleh kementerian kesihatan di Semenanjung Gaza yang dikendalikan Hamas, sudah membunuh lebih 10,800 orang, kebanyakannya kanak-kanak.

Gesaan antarabangsa untuk gencatan senjata semakin meningkat di seluruh dunia.

Bagaimanapun, Biden menolak gencatan senjata yang lebih lama buat masa ini.

"Tiada. Tiada kemungkinan," kata Biden kepada pemberita di Washington, apabila ditanya mengenai peluang gencatan senjata.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 10 November 2023 @ 7:52 AM