SAUDARA kepada keluarga kanak-kanak itu mengunjungi kubur mangsa kejadian berkenaan. FOTO AP
SAUDARA kepada keluarga kanak-kanak itu mengunjungi kubur mangsa kejadian berkenaan. FOTO AP
BERNAMA

Baitulmaqdis: Israel mengakui membunuh lima kanak-kanak Palestin dalam satu serbuan udara semasa serangan tiga hari di Semenanjung Gaza baru-baru ini, lapor Agensi Anadolu, memetik laporan media Israel pada Selasa.

Pegawai Kementerian Pertahanan mengesahkan Israel bertanggungjawab dalam insiden itu, yang berlaku pada 7 Ogos di sebuah tanah perkuburan di kawasan Jabaliya, utara Gaza, yang membawa kepada "kematian lima kanak-kanak kecil pada hari terakhir serangan baru-baru ini," menurut harian Haaretz.

Dakwaan awal menyalahkan kumpulan Jihad Islam Palestin atas insiden itu selepas pelancaran roket yang gagal mendarat kembali ke dalam Gaza.

Pesawat perang Israel melancarkan serangan udara terhadap sasaran di Gaza pada 5 Ogos, dengan menyatakan "ancaman serangan yang akan berlaku" oleh kumpulan Jihad Islam berikutan peningkatan ketegangan di seluruh wilayah Palestin.

Menurut Kementerian Kesihatan Palestin, sekurang-kurangnya 49 rakyat Palestin, termasuk 17 kanak-kanak dan empat wanita, terbunuh, manakala lebih 360 yang lain cedera dalam serangan itu.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 17 Ogos 2022 @ 9:39 AM