Gates (kiri) bersama Kim Jin-pyo. - FOTO EPA
Gates (kiri) bersama Kim Jin-pyo. - FOTO EPA
BERNAMA

Seoul: Pengasas bersama Microsoft Bill Gates menggesa Korea Selatan menjadi "pemimpin" dalam kerjasama kesihatan global untuk membantu menamatkan penyakit berjangkit seperti Covid-19.

"Korea bersedia untuk menjadi peneraju dalam kerja ini," kata Gates dalam ucapannya kepada jawatankuasa belanjawan parlimen di Perhimpunan Kebangsaan, menyebut "pengilangan vaksin yang luar biasa, pembuatan diagnostik, keupayaan R&D dan keupayaan diagnostik" sebagai kekuatannya.

Agensi berita Yonhap melaporkan Gates, yang juga pengerusi bersama Yayasan Bill & Melinda Gates, turut memuji Korea Selatan tentang bagaimana ia telah berubah daripada "ekonomi pasca perang menjadi kuasa besar dalam masa yang sangat singkat," menjangkakan bagaimana ia boleh membantu negara lain.

Menggelar pencapaian negara dalam inisiatif kesihatan global pelbagai hala, seperti ikrar AS$200 juta kepada COVAX, sebagai "hebat," Gates berkata yayasannya berharap dapat mengukuhkan perkongsiannya dengan negara itu.

"Ini adalah saat krisis untuk kesihatan global, jadi ini juga masa yang hebat untuk yayasan kami mengukuhkan perkongsian dengan Korea.

"Ia adalah perkara yang betul dan bijak untuk dilakukan, dan saya berharap dapat melakukannya secara perkongsian," katanya.

Gates, yang melawat Perhimpunan Negara atas jemputan Speaker Kim Jin-pyo, mengadakan pertemuan selama 40 minit dengan ketua parlimen itu sebelum ucapannya, lapornya.

Kemudian pada Selasa, pengasas bersama Microsoft dijadualkan bertemu dengan Presiden Yoon Suk-yeol.

Kedua-duanya bercakap melalui telefon dan membincangkan respons mereka terhadap wabak itu pada Jun lalu.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 16 Ogos 2022 @ 6:51 PM