GRADUAN jurusan Sains Gunaan dari USM.
GRADUAN jurusan Sains Gunaan dari USM.
Fairul Asmaini Mohd Pilus

JIKA hanya mendengar suara Sabrina Abdulloeva bertutur dalam bahasa Melayu loghat utara tanpa melihat wajahnya, pasti ramai yang menyangka wanita berusia 25 tahun ini adalah rakyat Malaysia.

Kefasihan Sabrina berbahasa Melayu mengagumkan dan ramai yang terpegun apabila melihat rakyat Tajikistan ini berinteraksi secara langsung di media sosial menggunakan bahasa kebangsaan.

Menurut anak sulung daripada empat beradik ini, dia mula mempelajari bahasa Melayu ketika berusia lapan tahun iaitu selepas berpindah ke Malaysia bersama ibunya.

Kata Sabrina, pada awalnya dia mempelajari bahasa Melayu hanya untuk tujuan pembelajaran kerana dia belajar di sekolah kebangsaan.

Namun lama-kelamaan, dia jatuh hati dengan keunikan bahasa kebangsaan itu terutama loghat yang ada seperti loghat utara, Kelantan dan sebagainya.

Katanya, ayahnya yang juga guru juga banyak memberi galakan supaya dia menguasai bahasa berkenaan.

"Kata ayah, walaupun bukan bahasa pertama, kedua atau ketiga saya, satu hari kelak pengetahuan dalam bahasa Melayu ini akan bermanfaat.

"Lagipun, saya menetap di Malaysia, jadi elok kalau dapat menguasai bahasa kebangsaan negara ini," katanya yang aktif di laman sosial sebagai pencipta kandungan digital.

Menurut Sabrina lagi, bahasa Melayu sebenarnya lebih mudah dipelajari berbanding bahasa ibundanya, bahasa Tajik atau bahasa Russia yang memiliki tatabahasa serta ejaan lebih rumit.

Tatabahasa bahasa Melayu bagi Sabrina lebih mudah dipelajari meskipun dalam masa singkat sahaja dan perkataannya juga dibaca cara ia ditulis.

Selain itu, bunyi pertuturan bahasa Melayu juga sangat merdu dan sopan, sesuai dengan masyarakat di sini.

"Bahasa Melayu turut unik kerana ada banyak loghat menarik dari negeri yang lain.

"Setakat ini saya hanya mahir loghat utara dan bahasa Melayu biasa, tapi sudah lama teringin belajar loghat Kelantan," katanya yang fasih berbahasa Inggeris, bahasa Melayu, bahasa Tajik dan sedikit bahasa Russia.

Menurut Sabrina, selepas 16 tahun menetap di negara ini, dia begitu menghargai banyak keunikan dan keistimewaan Malaysia yang dianggap sebagai rumah keduanya.

Salah satunya kata Sabrina adalah berkaitan cuaca negara ini yang panas sepanjang tahun.

KETIKA pulang bercuti ke kampung halamannya awal tahun ini.
KETIKA pulang bercuti ke kampung halamannya awal tahun ini.

Katanya, penduduk Tajikistan mengimpikan cuaca panas seperti Malaysia kerana negara itu mengalami cuaca empat musim.

"Di sana, ketika musim sejuk, cuaca menjadi terlalu sejuk sampai hendak keluar rumah pun perlu fikir banyak kali.

"Apabila salji lebat, bekalan elektrik sering terputus dan menyebabkan dalam rumah menjadi sejuk dan menyukarkan kehidupan harian.

"Selain itu, Malaysia juga memiliki ramai kaum jauh berbeza dengan apa yang di Tajikistan," katanya.

Tambah Sabrina, dia juga tertarik dengan sikap keterbukaan orang Malaysia untuk menerima dan menyambut orang luar termasuk ketika meraikan Aidilfitri.

Katanya, berpeluang meraikan Aidilfitri di negara ini juga memberi pengalaman baharu kepada dirinya.

"Selain merasai pengalaman beraya dan mengunjungi rakan taulan, saya juga berpeluang mencuba beraneka juadah yang disediakan.

"Saya masih tidak boleh makan makanan pedas, tetapi teruja dengan kepelbagaian pilihan yang ada.

"Jika tidak mahukan nasi, ada banyak sup atau kuih-muih, berbeza dengan di sana kerana makanan kami agak terhad, kebanyakannya adalah berasaskan sup dan roti sahaja," katanya.

Dalam pada itu, Sabrina mengakui turut merindui kampung halamannya yang terletak di daerah Dushanbe City, Tajikistan dan dia berpeluang balik bercuti akhir tahun lalu selama tiga bulan.

Kata graduan jurusan Sains Gunaan dari Universiti Sains Malaysia (USM) itu lagi, disebabkan kekangan kelas, dia sebelum ini tidak dapat pulang menziarahi keluarga di sana dengan lebih kerap terutama ketika pandemik Covid-19 melanda.

Katanya, kesempatan balik bercuti di kampung halaman baru-baru ini digunakan sepenuhnya dengan berjalan-jalan dan mempelajari warisan budaya negara tanah tumpah darahnya.

"Kali terakhir saya balik ke Tajikistan adalah lima tahun lalu, jadi bila ada peluang untuk balik, saya memang tidak lepaskannya.

"Sepanjang di kampung halaman, saya juga kerap membuat 'live' di media sosial dalam bahasa Melayu untuk berinteraksi dengan pengikut bagi berkongsi makanan, cuaca dan budaya masyarakat Tajikistan," katanya yang baharu sahaja kembali ke Malaysia untuk menyambung pelajaran peringkat sarjana dalam jurusan pentadbiran perniagaan.

Kefasihan Sabrina berbahasa Melayu turut menyebabkan dia menjadi tumpuan masyarakat setiap kali keluar rumah.

Sabrina berkata, ada ketika dia suka menyakat dengan pada awalnya bertanya seseorang dalam bahasa Inggeris kemudian bertukar kepada bahasa Melayu.

"Reaksi yang diterima cukup lucu dan menghiburkan, ia juga satu cara saya beramah mesra dengan orang di sekeliling," katanya yang turut aktif dalam teater.

Sementara itu, mengulas mengenai ada segelintir rakyat Malaysia yang malu berbahasa Melayu kononnya kurang standard, Sabrina berkata, situasi itu tidak seharusnya berlaku kerana bahasa kebangsaan itu begitu indah dan pernah menjadi lingua franca suatu ketika dahulu.

Katanya, rakyat Malaysia wajar berbangga dengan bahasa Melayu dan perlu sedar bahawa itu identiti serta akar umbi mereka.

"Saya tidak faham, mengapa ada yang malu dengan bahasa sendiri.

"Bagi seseorang seperti saya yang sudah lama tidak tinggal di negara sendiri, jika dapat keluar dan bercakap dengan sesiapa sahaja dalam bahasa Tajik, adalah satu perkara yang berharga.

"Saya tidak boleh berbuat begitu di sini dan ia membuatkan saya agak sunyi. Jadi, saya berharap rakyat Malaysia lebih hargai bahasa ibunda mereka dan menggunakannya lebih kerap," katanya mengakhiri perbualan.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 13 April 2024 @ 7:01 AM