Norhayati Nordin


KETIKA kebanyakan selebriti tanah air berlumba-lumba mengejar impian untuk terus popular, pelakon Azhan Rani, 43, pula berbangga dengan kejayaan menawan dua puncak gunung terkenal di Nepal.

Tarikh 10 September lalu menjadi detik indah buat Azhan apabila dia berjaya menjejakkan kaki ke Everest Base Camp (EBC) dengan ketinggian 5,364 meter (m) dari aras laut.

Pelakon yang popular dengan watak Ustaz Syed Hamadi dalam drama Nur dan Nur 2 itu melakar kejayaan tersendiri pada jam 10.20 pagi waktu tempatan.

Selain EBC, Azhan bersama sebahagian pendaki lain yang menyertai ekspedisi pendakian anjuran Summit Attack Resources (SAR) itu turut menawan Gunung Kala Patthar setinggi 5,550m dari aras laut.

Berkongsi kisah ekspedisi pendakiannya itu, Azhan berkata, ia boleh dianggap berlaku kerana ketentuan rezeki ditetapkan Allah.

“Sebenarnya saya pernah menolak pelawaan daripada SAR untuk menyertai ekspedisi ini dengan alasan faktor usia dan saya juga bukan pendaki aktif.

“Namun, suntikan cabaran daripada ketua ekspedisi iaitu Mohd Fakhrul Munir Mohd Isa menjadi pembakar semangat untuk saya cuba melakukannya.

“Kata Mohd Fakhrul, jika Amy Search dapat mendaki ke Annapurna Base Camp (ABC), Nepal tahun lalu ketika berusia 59 tahun, kenapa saya yang lebih muda tidak boleh?

“Jadi, saya terfikir adalah wajar untuk mencuba. Saya nekad mencabar diri sendiri melakukannya walaupun tempoh persediaan agak terhad,” katanya.

Azhan berkata, demi menyertai ekspedisi itu, dia sanggup menolak semua tawaran berlakon yang bercanggah dengan jadual ekspedisi.

BANGGA kibar Jalur Gemilang di Gunung Kala Phattar.
BANGGA kibar Jalur Gemilang di Gunung Kala Phattar.

Azhan berkata, sepanjang mengikuti ekspedisi itu, banyak pengalaman mencabar diperoleh selain mengetahui pandangan masyarakat Malaysia terhadap pendaki dari Malaysia.

“Kalau di tanah air, saya mungkin individu berpendapatan sederhana. Namun, di Nepal

realitinya pendaki dari Malaysia sering dianggap kaya-raya.

“Ini kerana bagi merealisasikan impian menawan puncak gunung, pendaki Malaysia sanggup membayar mahal untuk penggunaan apa saja perkhidmatan disediakan walaupun harganya tinggi.

“Sebagai contoh, harga sebotol air mineral yang mencecah RM30 pun sanggup dibeli, termasuk mandi dengan air panas di kawasan cuaca sejuk,” katanya.

Ditanya juga mengenai ulam petai yang turut dibawanya, Azhan berkata, semua pendaki diingatkan boleh membawa makanan kegemaran sendiri.

“Saya memang suka makan petai. Jadi, ia menjadi ulam utama yang saya makan bersama sup bawang putih selama 12 hari menjadi ‘vegetarian’.

“Pilihan makanan enak tiada kerana sebagai pendaki, hidangan dinikmati menjurus pada keutamaan stamina dan tenaga,” katanya.

Berkongsi kisah menawan puncak Gunung Kala Patthar, Azhan berkata, ia lebih mencabar berbanding untuk sampai ke EBC.

“Kawasan pendakian Kala Patthar tiada permukaan landai. Untuk sampai ke puncak itu, laluannya banyak curam dan sangat berliku.

“Apapun, saya puas dan bersyukur kepada Allah kerana dapat melakukannya walaupun cabaran dilalui sukar dibayangkan. Hingga saya terfikir, kenapa saya pergi sana? Namun, semua pemikiran tak menentu itu hilang sebaik saja saya berada di puncak gunung,” katanya.

AZHAN di EBC.
AZHAN di EBC.

Selain itu, walaupun mengakui bukan pendaki tegar, Azhan sudah menawan puncak Gunung Kinabalu sebanyak tiga kali.

Untuk tahun depan, Azhan bersama pasukan pendaki SAR bakal ke China bagi ekspedisi menawan satu daripada gunung tertinggi di negara itu.

Lebih selesa bersikap rasional

Selepas sedekad memahat nama sebagai pelakon dikenali berasaskan bakat dimiliki, Azhan akhirnya tersenarai dalam ‘Top 5’ di Anugerah Bintang Popular BH Ke-32 (ABPBH 32), baru-baru ini.

Namun, dia tewas kepada Shukri Yahaya untuk Kategori Online - Pelakon Watak Antagonis Popular. Bagaimanapun, Azhan tidak kecewa.

“Saya lebih selesa berfikiran rasional dengan tidak meletakkan harapan untuk menang. Bagi saya, nama sudah dicalonkan pun adalah rezeki dan sedar platform popular bukan untuk saya.

“Saya mungkin popular dan dikenali dengan setiap watak dilakonkan, tetapi untuk diundi peminat, saya bukan dalam kategori pelakon pilihan.

“Pada usia saya mencecah 40-an ini, saya rasional kehadiran serta pencalonan dalam majlis anugerah adalah sekadar untuk memeriahkan persaingan antara pelakon lama dan baru,” katanya.

Menurut Azhan, paling utama baginya adalah sentiasa mendapat peluang tawaran berlakon.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 25 September 2019 @ 6:10 AM
AZHAN sanggup tolak semua tawaran berlakon demi ekspedis tawan dua puncak gunung terkenal di Nepal. FOTO Nur Adibah Ahmad Izam
AZHAN sanggup tolak semua tawaran berlakon demi ekspedis tawan dua puncak gunung terkenal di Nepal. FOTO Nur Adibah Ahmad Izam