GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
BERNAMA

Putrajaya: Semua agensi penguatkuasaan dibenarkan menjalankan pemeriksaan di peringkat pengilang serta pemborong padi dan beras di seluruh negara, di bawah Seksyen 6 Akta Kawalselia Padi dan Beras 1994 [Akta 522].

Perkara itu diputuskan dalam mesyuarat penyelarasan Task Force Khas Operasi Bersepadu Beras Putih Tempatan (BPT) yang dipengerusikan Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Chan Foong Hin, semalam.

Menurut Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) dalam kenyataan hari ini, mesyuarat bersetuju menurunkan kuasa kepada agensi-agensi penguatkuasaan di bawah Akta 522 bagi menjalankan pemeriksaan serta mewujudkan Pusat Gerakan Bersepadu di kementerian.

Isnin lalu, Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu mengumumkan pelaksanaan Task Force Khas Bersepadu Penguatkuasaan Operasi Beras Putih (OP BPT) yang diketuai oleh Chan.

OP BPT melibatkan badan Kawalselia Padi dan Beras (KPB), Penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) dan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis).

KPKM berkata, OP BPT bermula hari ini melibatkan pemeriksaan di 93 buah kilang, 130 pemborong dan peruncit serta turut meliputi pemeriksaan di sempadan negara dan pelabuhan utama.

"KPKM menegaskan bahawa tindakan akan diambil ke atas mana-mana pihak yang didapati menukar kampit atau mencampurkan BPT dengan beras putih import atau menyembunyikan bekalan BPT," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 4 Oktober 2023 @ 8:12 PM