Nurshafika Suhaimi

Petaling Jaya: Pilihan Raya Negeri 2023 (PRN23) akan dilaksanakan serentak pada 12 Ogos ini yang merangkumi enam negeri iaitu Kelantan, Selangor, Terengganu, Penang, Kedah dan Negeri Sembilan.

Bagi memastikan rakyat Malaysia dapat terus mengikuti segala perkembangan terkini PRN23, portal MyUndi yang diperkenalkan syarikat media digital REV Media Group (REV) kini tampil berwajah baharu dengan perkhidmatan komprehensif

Bukan itu saja, portal ini turut menampilkan ciri inovatif, pengisian yang lebih moden dan mesra pengguna bertujuan memperkasakan rakyat dengan memberikan mereka maklumat masa nyata, kandungan yang menarik dan akses mudah kepada sumber berkaitan pilihan raya.

MyUndi mempunyai tiga titik penjualan unik utama (USP) yang membezakannya daripada platform lain.

USP pertama, "Suara Kita", adalah bahagian khusus yang memberi peluang kepada orang ramai  menyuarakan pendapat dan idea mereka untuk masa depan Malaysia. 

USP kedua adalah halaman Wiki, yang mana pengguna dapat mengakses banyak artikel yang merangkumi semua aspek pilihan raya negeri.

Dari profil calon hingga manifesto parti, pengundi dapat mengakses maklumat yang komprehensif untuk mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam mengenai landskap politik dan membantu mereka membuat pilihan yang tepat.

Bagi memenuhi keperluan linguistik rakyat Malaysia yang pelbagai, MyUndi dengan bangga mempersembahkan USP ketiga, butang togol bahasa.

Pengguna dapat menukar antara Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia (BM) dengan lancar untuk mengakses kandungan dalam bahasa pilihan mereka, memastikan keterangkuman dan kebolehaksesan untuk semua warganegara.

Tarikh Utama untuk PRN23

29 Julai : Hari Pencalonan 

– Hari ketika calon secara rasmi mengemukakan pencalonan mereka untuk pilihan raya negeri. MyUndi akan memberikan maklumat terkini mengenai senarai calon dan kawasan masing-masing.

8 Ogos: Pengundian Awal / Undi Pos 

– Warganegara yang tidak dapat mengundi pada hari pilihan raya dapat membuang undi melalui pengundian awal atau undi pos. MyUndi akan memberikan panduan dan kemas kini mengenai proses ini, memastikan bahawa pengundi menggunakan hak mereka untuk mengundi dengan mudah.

12 Ogos: Hari Pilihan Raya 

– Hari paling penting dalam pilihan raya negeri. MyUndi akan memberikan kemas kini langsung, maklumat tempat mengundi, dan seterusnya keputusan pilihan raya, memberi maklumat masa nyata kepada rakyat Malaysia dan membolehkan mereka mengambil bahagian secara aktif dalam membentuk masa depan negara.

MyUndi komited untuk mempromosikan pembabitan sivik dan memperkuat suara rakyat Malaysia semasa PRN23.

Sebagai sebahagian daripada usaha, kami menggalakkan penggunaan tanda pagar (hashtag) berikut untuk memudahkan perbincangan dan mendorong kesedaran.

Untuk terus mengetahui perkembangan, berita, dan pandangan terkini mengenai pilihan raya negeri, sertailah komuniti MyUndi hari ini dengan mengunjungi portal kami di www.myundi.com.

Bersama-sama, mari kita membentuk masa depan negara kita.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 24 Julai 2023 @ 3:53 PM