VIDEO tular mendakwa seorang wanita mengasari bayi di pusat asuhan di Selangor adalah video lama.
VIDEO tular mendakwa seorang wanita mengasari bayi di pusat asuhan di Selangor adalah video lama.
Muhaamad Hafis Nawawi


Gombak: Video yang tular di media sosial hari ini mengenai bayi dikasari wanita di premis jagaan kanak-kanak, disahkan berlaku di pusat jagaan di Taman Samudera, Batu Caves dengan pengasuh itu sudah didakwa di mahkamah, Selasa lalu.

Pemangku Ketua Polis Daerah Gombak, Superintendan Noor Arifin Mohamad Nasir berkata, video berdurasi seminit 32 saat itu dikesan pihaknya pada 3 petang hari ini dan siasatan mendapati kejadian berlaku pada 21 Mei lalu.

"Satu laporan polis dibuat oleh ibu bayi terbabit pada 21 Mei lalu selepas mendapati terdapat beberapa kesan lebam pada peha dan pipi anaknya.

"Pihak polis sudah menahan wanita berusia 23 tahun yang juga pengasuh di pusat jagaan itu dan pada 30 Mei lalu, dia dituduh di mahkamah Selayang," katanya dalam kenyataan hari ini.

Noor Arifin berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak–Kanak 2001; Seksyen 6(2) Akta Taman Asuhan Kanak–Kanak 1984 dan Undang-Undang 3 dan Undang-Undang Kecil Tred Perlesenan, Perniagaan dan Industri (Majlis Perbandaran Selayang) 2007 kerana menjalankan operasi pusat jagaan tanpa lesen sah.

"Bagi pertuduhan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak–Kanak 2001, suspek mengaku salah dan dijatuhkan hukuman denda RM10,000 dan bon kelakuan baik selama tiga tahun serta dikenakan Perintah Khidmat Masyarakat," katanya.

Menurutnya, bagi pertuduhan mengikut Undang Undang Kecil Tred Pelesenan, Perniagaan dan Industri (Majlis Perbandaran Selayang) 2007 pula suspek dihukum denda RM1,000.

Bagaimanapun, dia mengaku tidak salah terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 6(2) Akta Taman Asuhan Kanak–Kanak 1984 dan sebutan semula kes ditetapkan pada 7 Ogos.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 2 Jun 2023 @ 10:55 PM