JOKOWI. FOTO Aizuddin Saad
JOKOWI. FOTO Aizuddin Saad
BERNAMA

PRESIDEN Indonesia Joko Widodo (Jokowi) menyampaikan ucapan tahniah kepada Perdana Menteri Malaysia kelapan, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dan turut mendoakan pelaksanaan tugas yang beramanah dan sukses, serta hubungan baik kedua-dua negara terus diberkati Tuhan.

Muhyiddin, yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), hari ini mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Ucapan tahniah Jokowi itu disampaikan jurucakap Presiden Indonesia, Fadjroel Rachman, menerusi akaun twitter @fadjroel, hari ini.

“Presiden @jokowi mengucapkan selamat atas dilantiknya Perdana Menteri Malaysia @MuhyiddinYassin Insya Allah amanah & sukses. Semoga hubungan baik kedua negara serumpun Indonesia-Malaysia selalu diberkahiNYA ~ FR #Jubir #BungJubir @JubirPresidenRI @malaysiakini @bernamadotcom,” tweet Fadjroel.

Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Mengangkat Sumpah Jawatan dan Setia serta Sumpah Simpan Rahsia sebagai Perdana Menteri itu berlangsung di Balai Singgahsana Kecil, Istana Negara di sini pada 10.33 pagi.

  • Lagi berita berkaitan desas-desus pakatan baharu
  • Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 1 Mac 2020 @ 5:34 PM