GAMBAR Hiasan
GAMBAR Hiasan
BERNAMA

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur, hari ini membenarkan permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melucut hak wang berjumlah RM3,479,300.18 yang disita daripada Badan Perhubungan UMNO Pahang (UMNO Pahang) dan Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) untuk diserahkan kepada Kerajaan Malaysia.

Wang yang disita oleh SPRM tahun lalu itu didakwa mempunyai kaitan dengan skandal penyelewengan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Hakim Datuk Muhammad Jamil Hussin dan Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Ahmad Shahrir Mohd Salleh yang mendengar permohonan SPRM itu masing-masing memutuskan wang berjumlah RM2,479,300.18 yang disita dari UMNO Pahang dan PBRS berjumlah RM1 juta adalah hasil daripada aktiviti haram.

Di Mahkamah Tinggi Jenayah 4, Hakim Muhammad Jamil membuat keputusan itu selepa menimbang hujahan daripada Timbalan Pendakwa Raya SPRM Farah Yasmin Salleh selaku pemohon dan peguam Mohd Shukri Ahmad Mansor mewakili UMNO Pahang yang juga responden.

“Responden gagal membuktikan bahawa wang RM2,479,300.18 adalah miliknya. Saya berpuas hati wang itu yang hendak dilucuthakkan oleh pemohon (SPRM) adalah hasil daripada aktiviti haram. Permohonan pemohon dibenarkan,” katanya.

Sebelum itu, Hakim Muhammad Jamil berkata, satu notis mengikut Seksyen 61 (2) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 telah diisytiharkan dalam harta Kerajaan Persekutuan pada 10 September, 2019.

“Notis itu adalah untuk memanggil mana-mana pihak ketiga yang mempunyai apa-apa kepentingan ke atas harta iaitu wang RM2,479,300.18 supaya hadir ke mahkamah pada 18 Oktober lalu, 9 pagi untuk menunjukkan sebab mengapa harta itu tidak boleh dilucuthakkan.

“Tiada pihak ketiga yang hadir pada 18 Oktober, 2019 untuk membuat apa-apa tuntutan atas harta itu, oleh itu kes ini adalah antara pemohon dengan responden sahaja,” kata hakim.

Di Mahkamah Tinggi Jenayah 5, Ahmad Shahrir membenarkan permohonan SPRM selepas mendapati pemohon berjaya membuktikan harta itu adalah hasil daripada aktiviti haram.

“Saya membenarkan permohonan pemohon untuk melucut hak ke atas wang RM1 juta itu,” kata Ahmad Shahrir semasa keputusan kes itu yang turut dihadiri Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Nik Isfahanie Tasnim Wan Ab Rahman dan peguam K Lavinia mewakili PBRS yang juga responden.

Sebelum ini, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Latheefa Koya pada sidang medianya berkata, permohonan pelucutan hak difailkan terhadap 41 responden untuk memperoleh semula dana kira-kira RM270 juta yang mempunyai kaitan dengan 1MDB.

Tindakan itu diambil mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLA) yang suruhanjaya itu percaya wang berkenaan dipindahkan daripada akaun bank bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 9 January 2020 @ 4:04 PM