Muka pertama senarai calon PKR yang dikatakan palsu yang tular sejak malam tadi.
Muka pertama senarai calon PKR yang dikatakan palsu yang tular sejak malam tadi.
Ahmad Suhael Adnan

DOKUMEN yang dikatakan palsu mengandungi senarai penuh calon PKR pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) kini disebarkan secara meluas di media sosial oleh pihak tertentu.

Senarai palsu itu dipercayai ada kaitan dengan perselisihan faham dalam kalangan pimpinan tertinggi PKR berhubung pemilihan calon parti itu di kerusi tertentu.

Berdasarkan senarai itu, Presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dicalonkan untuk bertanding di kerusi Parlimen Pandan, manakala Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali pula dicalonkan di kerusi Parlimen Gombak dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Antarabangsa yang disandangnya ketika ini.

Senarai itu turut menamakan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dicalonkan di kerusi Parlimen Permatang Pauh, manakala kerusi Parlimen Lembah Pantai yang disandangnya ketika ini, akan ditandingi Ketua Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil.

Penyandang kerusi Parlimen Batu, Tian Chua yang didakwa tidak akan disenaraikan pada PRU-14, turut dicalonkan mempertahankan kerusi berkenaan namun nama Datuk Dr Tan Kee Kwong (penyandang Parlimen Wangsa Maju) yang turut dikatakan akan digugurkan, tiada dalam senarai terbabit.

Beberapa nama lain yang tersenarai adalah Ketua Wanita PKR, Zuraidah Kamaruddin (Parlimen Ampang), Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail (Parlimen Kulim Bandar Baharu dan DUN Pantai Jerejak) serta bekas Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah (Parlimen Petaling Jaya).

Bagaimanapun, Unit Komunikasi PKR menegaskan senarai yang tersebar itu belum muktamad, dan senarai penuh hanya akan diterbitkan hari ini (Selasa) pada jam 8 pagi nanti.

Pada program Jelajah Harapan Selangor di Stadium Terbuka Kuala Selangor malam tadi, Dr Wan Azizah mengumumkan beberapa nama calon PKR, antaranya Mohamed Azmin di Parlimen Gombak dan DUN Bukit Antarabangsa.

Selain itu, kerusi Parlimen Selayang kekal ditandingi William Leong, R Sivarasa (Parlimen Sungai Buloh), Wong Chen (Parlimen Subang) dan Zuraida(Parlimen Ampang), manakala penyandang kerusi DUN Sentosa (sebelum ini dikenali sebagai Seri Andalas) Dr Xavier Jayakumar bakal bertanding di kerusi Parlimen Kuala Langat.

Semalam, portal berita melaporkan krisis melanda PKR selepas Dr Wan Azizah dikatakan menolak beberapa nama yang diperakukan Mohamed Azmin.

Laporan itu mendakwa, Mohamed Azmin atau kumpulannya dinamakan ‘kartel’ mengusulkan lapan nama sebagai calon PKR pada PRU-14, namun ditolak oleh Dr Wan Azizah.

Antara nama yang didakwa ditolak itu, termasuklah penyandang kerusi sedia ada, iaitu Tian Chua dan Kee Kwong.

Petang semalam, Mohamed Azmin dilaporkan berkata, setakat pengetahuannya, ceramah pada malam tadi tidak membabitkan pengumuman calon, namun sebaliknya berlaku apabila Dr Wan Azizah membuat pengumuman nama calon itu satu demi satu.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 24 April 2018 @ 11:58 AM