SUSPEK yang disyaki menembak Shinzo Abe ditahan pihak berkuasa. FOTO AFP,
SUSPEK yang disyaki menembak Shinzo Abe ditahan pihak berkuasa. FOTO AFP,
AFP

Kashihara, Jepun: Bekas Perdana Menteri Jepun, dibunuh oleh seorang lelaki bersenjata yang melepaskan tembakan dari jarak dekat ketika ahli politik yang sangat berpengaruh itu sedang menyampaikan ucapan dalam kempen pilihan raya.

Pembunuh pemimpin berusia 67 tahun itu, yang pernah menjadi pemimpin paling lama berkhidmat di Jepun, amat mengejutkan negara, sekali gus menerima kecaman antarabangsa.

Kejadian itu amat memeranjatkan memandangkan undang-undang senjata api di Jepun sangat ketat, selain kadar jenayah keganasan yang rendah di negara itu.

Perdana Menteri Fumio Kishida menyifatkan pembunuhan itu sebagai 'perbuatan biadab' yang 'sama sekali tidak boleh dimaafkan'.

Abe, yang memegang jawatan pada 2006 selama setahun dan sekali lagi dari 2012 hingga 2020, ditembak sebelum tengah hari ketika berkempen di wilayah barat Nara menjelang pilihan raya hujung minggu ini.

Beliau diterbangkan ke hospital dengan helikopter sebelum disahkan meninggal dunia beberapa jam kemudian, walaupun sepasukan 20 pegawai perubatan cuba menyelamatkannya.

WARTAWAN berkumpul di hadapan Nara Medical University Hospital in Kashihara, lokasi Shizo Abe disahkan meninggal dunia. FOTO AFP.
WARTAWAN berkumpul di hadapan Nara Medical University Hospital in Kashihara, lokasi Shizo Abe disahkan meninggal dunia. FOTO AFP.

Doktor berkata, ahli politik itu mengalami dua kesan tembakan di leher dan meninggal dunia akibat kehilangan darah yang banyak.

Selepas kematian Abe disahkan, Kishida yang kelihatan beremosi berkata, dia 'kehilangan kata-kata'.

Serangan itu berlaku ketika Abe menyampaikan ucapan dengan kehadiran pasukan keselamatan, tetapi penonton dapat mendekatinya dengan mudah.

Rakaman dari penyiar awam NHK menunjukkan ketika beliau berdiri di atas pentas, seorang lelaki berpakaian kemeja kelabu dan seluar coklat menghampirinya dari belakang, sebelum mengeluarkan senjata dari beg.

Sekurang-kurangnya dua tembakan dilepaskan, yang masing-masing mengeluarkan kepulan asap.

Ketika penonton dan wartawan menundukkan diri, seorang lelaki berjaya ditahan oleh pihak keselamatan

Lelaki itu ditahan dan dikenal pasti sebagai Tetsuya Yamagami, 41, bekas anggota Pasukan Pertahanan Diri Maritim, tentera laut negara itu.

Dia memegang pistol buatan tangan, kata pihak berkuasa, dan mengaku mensasarkan ahli politik itu.

Katanya, dia menyimpan dendam terhadap organisasi yang dipercaya Abe ada kaitan dengannya.

Pegawai yang menggeledah rumah suspek merampas 'beberapa barangan seperti pistol buatan tangan', menurut polis.

Saksi menyifatkan kejadian itu amat mengejutkan dan keadaan bertukar menjadi huru-hara.

"Tembakan pertama berbunyi seperti bazooka mainan," kata seorang wanita kepada NHK.

"Dia (Abe) tidak jatuh dan berlaku dentuman besar. Tembakan kedua lebih jelas, anda boleh melihat percikan api dan asap.

"Kemudian pada hari yang berkabung datang untuk memberi penghormatan apabila berita tentang serangan itu semakin mendalam.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 9 Julai 2022 @ 1:04 AM