KEITA disenaraikan dalam skuad Guinea. -FOTO AFP
KEITA disenaraikan dalam skuad Guinea. -FOTO AFP
Agensi

London: Liverpool masih lagi dihantui kekalahan 1-4 mereka kepada Napoli pada perlawanan pembukaan Kumpulan A Liga Juara-Juara dan perlawanan menentang Wolves Sabtu yang ditangguhkan memberi sedikit keyakinan apabila kembali beraksi minggu depan.

Faktor kecederaan juga memainkan peranan dalam permulaan sukar pada kempen baharu ini biarpun pengurus Guinea menjelaskan tentang status kecederaan Naby Keita semakin pulih dengan beliau berhasrat untuk mendapatkan kembali pemain itu selepas rehat antarabangsa.

Keita mungkin berada dalam barisan utama apabila dia kembali ke Liverpool selepas rehat antarabangsa dengan pengurus Guinea berharap pemain tengah itu akan cergas untuk perlawanan akan datang mereka bulan ini.

Pemain berusia 27 tahun itu tidak beraksi untuk kelabnya sejak kemenangan dalam saingan Perisai Komuniti ke atas Manchester City pada penghujung Julai lalu kerana mengalami kecederaan.

Keita tidak disenaraikan dalam skuad Liverpool pada perlawanan Liga Juara-Juara sekali gus mencetuskan kebimbangan yang mana dia mungkin diketepikan untuk tempoh jangka masa panjang.

Bagaimanapun pengendali Guinea, Kaba Diawara mengharapkan pemain itu boleh kembali beraksi sebelum akhir bulan ini malah menyenaraikannya di dalam skuad untuk perlawanan persahabatan menentang Algeria (23 September 23) dan Ivory Coast (27 September 27).

"Naby Keita mengalami kecederaan dan dia sedang dalam proses pemulihan. Keadaannya semakin pulih malah dia berada dalam senarai," kata Diawara.

Sementara itu tempoh beberapa minggu yang kosong dalam jadual Liverpool berkemungkinan menimbulkan kekecewaan Jurgen Klopp.

Perlawanan menentang Wolves dan disusuli pembatalan kunjungan ke Chelsea, Klopp menganggap ia mungkin peluang terbaik menyusun semula pasukan sebelum aksi Liga Perdana disambung semula.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 10 September 2022 @ 11:21 AM