HAMILTON gesa pasukannya perbaiki kelemahan jentera. FOTO/ OSMAN ADNAN
HAMILTON gesa pasukannya perbaiki kelemahan jentera. FOTO/ OSMAN ADNAN
AFP

SEPANG: Lewis Hamilton bernasib baik bagi perlumbaan kedua berturut-turut untuk mengukuhkan cengkamannya dalam kejuaraan dunia di depan Sebastian Vettel namun menyatakan kebimbangannya Ferrari akan bertindak balas hebat di Jepun hujung minggu ini.

Selepas menduduki tangga kedua pada Grand Prix Malaysia, Hamilton ditanya wartawan jika kepantasan Ferrari satu kebimbangan besar.

“Ya, sudah tentu,” katanya.

“Kami perlu melakukan sesuatu,” ujarnya sebelum berlepas ke Jepun untuk bersiap sedia menghadapi perlumbaan di Suzuka, Ahad ini.

“Perlumbaan selepas ini amat genting dari segi membaiki beberapa kekurangan di jentera kami.”

 HAMILTON bimbang perlumbaan di Jepun. FOTO/AIZUDDIN SAAD
HAMILTON bimbang perlumbaan di Jepun. FOTO/AIZUDDIN SAAD

Hamilton mendahului dengan jurang 34 mata selepas berakhir di belakang pemandu Red Bull, Max Verstappen pada perlumbaan terakhir GP Malaysia di Litar Antarabangsa Sepang, semalam.

Namun pemanduan terhebat semalam adalah daripada Vettel yang melonjak dari petak terakhir untuk menduduki tangga keempat.

Jentera Mercedes dipandu Hamilton turut bergelut dengan kepantasan di Singapura dua minggu lalu.

Bagaimanapun di sana dia melakar kejutan apabila menang dari petak kelima selepas mengelak kemalangan pada pusingan pertama yang menyaksikan kedua-dua pemandu Ferrari dan Verstappen terkeluar.

“Kami tidak boleh mengelak daripada hakikat kami bernasib baik sekali lagi hujung minggu ini,” kata prinsipal pasukan Mercedes, Toto Wolff.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 2 Oktober 2017 @ 3:05 PM