SETIAP penerbangan Airbus A340 mengambil masa antara lima hingga lima setengah jam. FOTO Hi Fly
SETIAP penerbangan Airbus A340 mengambil masa antara lima hingga lima setengah jam. FOTO Hi Fly
Agensi

Antartika: Buat pertama kali dalam sejarah, sebuah pesawat Airbus A340 mendarat di Antartika, kawasan paling sedikit penduduknya di dunia.

CNN melaporkan Hi Fly, sebuah syarikat penerbangan butik yang mengendalikan penerbangan itu dan ia berlepas dari Cape Town, Afrika Selatan pada Selasa 2 November lalu.

Pesawat itu ditugaskan oleh Wolf's Fang, sebuah kem pengembaraan kelas atasan baharu di benua itu membawa bekalan yang sangat diperlukan ke resort.

Wolf's Fang ialah projek baharu syarikat pelancongan mewah White Desert.

Setiap penerbangan mengambil masa antara lima hingga lima setengah jam, dan pasukan itu menghabiskan masa kurang daripada tiga jam di Antartika.

Ia meliputi jarak 2,500 batu nautika.

Landasan ais biru di hartanah Wolf's Fang ditetapkan sebagai lapangan terbang walaupun secara teknikalnya ia bukan lapangan terbang.

Ini bermakna hanya kru khusus boleh terbang ke sana kerana keadaan yang mencabar.

"Semakin sejuk ia adalah lebih baik.

"Garisan landasan sepanjang 3,000 meter diukir menggunakan peralatan khas dan tidak memberi masalah mendaratkan A340 yang berat di lapangan terbang.

"Pantulan adalah hebat, dan cermin mata yang betul membantu anda menyesuaikan mata anda antara pandangan luar dan instrumentasi.

"Pembantu juruterbang mempunyai peranan penting dalam membantu terutamanya pada hampir mendarat," kata naib presiden Hi Fly, Kapten Carlos Mirpuri.

Penerbangan pertama yang direkodkan ke Antartika ialah pesawat Lockheed Vega 1 pada tahun 1928, diterbangkan George Hubert Wilkins, seorang juruterbang dan penjelajah tentera Australia.

Penerbangan singkat seperti ini ialah cara saintis dan pembuat peta mendapat maklumat penting mengenai topografi Antartika.

Sehingga hari ini, tiada lapangan terbang di benua itu, tetapi terdapat 50 jalur pendaratan dan landasan.

Hanya Australia dan Afrika Selatan yang mempunyai kepentingan di Antartika.

Seperti yang dinyatakan laman web penerbangan Simple Flying, stesen penyelidikan Antartika Rusia menganjurkan penerbangan percubaan ke landasan ais antara 2019 dan 2020.

Memandangkan sebahagian besar individu sampai ke sana menggunakan kapal, pendaratan A340 bermakna akan lebih banyak pendaratan sedemikian pada masa hadapan.

PESAWAT berkenaan. FOTO Hi Fly.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 30 November 2021 @ 6:30 AM