Shahidan Kassim meluangkan masa mengadakan lawatan ke pesisir kolam biru River of Life (ROL) di Jalan Raja. FOTO BERNAMA
Shahidan Kassim meluangkan masa mengadakan lawatan ke pesisir kolam biru River of Life (ROL) di Jalan Raja. FOTO BERNAMA
BERNAMA

Kuala Lumpur: Pemantauan prosedur operasi standard (SOP) di lokasi tumpuan awam ditingkatkan susulan peralihan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor ke Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN), pada 10 September lalu.

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Shahidan Kassim berkata ia dilaksanakan dengan meningkatkan pemantauan menerusi kamera litar tertutup (CCTV), penggunaan pembesar suara dan butang kecemasan, di samping menempatkan penguatkuasa serta kereta peronda di lokasi tertentu.

Beliau berkata semua kaedah itu akan dilaksanakan dari semasa ke semasa bagi memastikan tidak berlaku sebarang pelanggaran SOP.

"Sebagai contoh di lokasi tumpuan di Putrajaya, ia dilengkapi dengan CCTV dan pembesar suara yang akan dipantau dari bilik gerakan sekali gus berfungsi untuk memberi peringatan dan hebahan mengenai SOP kepada pengunjung," katanya kepada pemberita selepas meninjau operasi Rumah Prihatin @Grand Seasons sempena Hari Malaysia di sini, hari ini.

Shahidan berkata buat masa ini belum ada cadangan untuk mengehadkan jumlah pengunjung dan had waktu di sesuatu kawasan berikutan keadaan masih terkawal.

Bagaimanapun katanya sebarang perubahan peraturan akan diputuskan melalui pemantauan laporan kes harian Covid-19 yang menjadi kriteria utama.

  • Lagi berita berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan
  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 16 September 2021 @ 5:40 PM