GANGGUAN hiperaktif defisit tumpuan atau Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) antara gangguan kesihatan mental yang boleh berlaku sama ada dalam kalangan kanak-kanak atau golongan dewasa.
Individu yang mengalami isu ADHD didapati menghadapi masalah seperti kurang daya perhatian, menunjukkan tingkah laku yang impulsif (bertindak tanpa memikirkan akibat) atau terlalu aktif.
Kajian yang dijalankan menunjukkan antara ciri-ciri ADHD adalah kurang tumpu perhatian, banyak mengelamun, agak lalai, terlupa atau kehilangan banyak benda, kerap menggerak-gerakkan badan atau gelisah, terlalu banyak bercakap, kerap melakukan kesilapan kerana terlalu sambil lewa atau membuat perangai berisiko tinggi, susah menunggu giliran dan sukar bergaul dengan orang lain.
Namun, sehingga kini punca dan faktor risiko ADHD tidak diketahui, namun penyelidikan perubatan menunjukkan unsur genetik memainkan peranan yang penting.
ADHD turut dikaitkan dengan kecederaan otak ketika lahir, pendedahan kepada risiko alam sekitar ketika ibu yang mengalami kencing manis atau darah tinggi ketika mengandung dan penggunaan alkohol serta merokok ketika hamil.
Kanak-kanak yang lahir pramatang dan kurang berat lahir juga lebih tinggi risiko mengalami ADHD. Kajian sains sehingga kini tiada bukti kukuh menyokong pandangan umum bahawa ADHD disebabkan mengambil terlalu banyak makanan bergula atau makanan pengawet.
Bagaimanapun, dipercayai bahawa makanan tertentu boleh memburukkan gejala ADHD. Malah terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan ADHD mungkin mempunyai tahap asid lemak penting yang rendah.
Makanan tertentu boleh memburukkan gejala atau menyebabkan tingkah laku yang serupa dengan seseorang yang mempunyai ADHD.
Edison Institute Of Nutrition berkongsi beberapa panduan dalam pemilihan makanan sesuai untuk mengurangkan gejala ADHD.
1. Mulakan dengan diet penghapusan
2. Kurangkan pengambilan gula tambahan
3. Tingkatkan pengambilan omega 3
4. Berwaspada dengan paras merkuri yang tinggi dalam ikan
5. Sediakan rancangan makanan