MOHAMAD Faqrul Anuar (kiri) menyerahkan wang ditemui dalam rumah wanita yang meninggal dunia setahun lalu kepada anaknya. FOTO Ihsan Mohamad Faqrul Anuar Abdullah
MOHAMAD Faqrul Anuar (kiri) menyerahkan wang ditemui dalam rumah wanita yang meninggal dunia setahun lalu kepada anaknya. FOTO Ihsan Mohamad Faqrul Anuar Abdullah
Mahaizura Abd Malik

Kuala Lumpur: Tiada siapa pernah terfikir tersimpan wang serta barangan kemas bernilai lebih RM60,000 di dalam rumah seorang wanita tua yang sudah meninggal dunia setahun lalu.

Harta peninggalan itu bagaimanapun ditemui sekumpulan pekerja yang menawarkan khidmat pembersihan ketika datang mengemas rumah wanita berusia 50 tahun itu di Seri Kembangan, Selangor, minggu lalu.

Berkongsi kes unik itu, pemilik syarikat pembersihan itu, Mohamad Faqrul Anuar Abdullah, 30, berkata, pihaknya dihubungi anak kandung wanita itu yang mahu mereka membersih dan mengemaskan rumah arwah ibunya yang meninggal dunia akibat kemalangan setahun lalu.

Katanya, keluarga wanita itu tidak mampu untuk melakukan tugas itu sendirian susulan beberapa kekangan sebelum memutuskan mengambil khidmat syarikatnya.

"Ramai orang tidak tahu arwah ada anak kandung. Hakikatnya arwah selalu berhubung dengan anak kandungnya itu dan sempat berpesan mahu rumah itu dibersihkan ahli keluarganya saja," katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menurutnya, mereka menyelesaikan amanah tugasan itu selama dua hari.

"Kami tidak menyangka menemui duit arwah di merata tempat termasuk dalam plastik ubat, sampul lama dan beg.

"Menariknya dia menyimpan RM2,000 duit lama, wang tunai RM38,000 termasuk mata wang Arab Saudi, Vietnam, Singapura dan Indonesia.

"Selain itu, kami juga jumpa pelbagai barangan kemas milik arwah bernilai RM20,000," katanya.

SEBAHAGIAN wang yang ditemui dalam rumah wanita yang meninggal dunia setahun lalu. FOTO Ihsan Mohamad Faqrul Anuar Abdullah
SEBAHAGIAN wang yang ditemui dalam rumah wanita yang meninggal dunia setahun lalu. FOTO Ihsan Mohamad Faqrul Anuar Abdullah

Katanya, sepanjang menyelesaikan misi sukar itu, ramai adik beradik arwah wanita itu datang menuntut harta namun mereka memegang amanah anak arwah dengan tidak membenarkan sesiapa masuk dalam rumah ibunya itu.

"Bukan kami tidak pernah jumpa duit dalam rumah pelanggan sebelum ini, tetapi kes wanita ini agak menarik dan rumit berikutan semua hartanya difaraid.

"Menjadi isu apabila ramai tidak tahu arwah mempunyai anak kandung perempuan, jadi ramai datang menuntut hartanya.

"Alhamdulillah pasukan kami berjaya menyelesaikan amanah itu dengan baik, malah kami ambil inisiatif mengira sendiri duit berkenaan kerana menyedari ia akan difaraidkan," katanya.

Katanya, dia juga kagum dengan keperibadian arwah wanita itu yang digambarkan jiran tetangga sebagai pemurah dan baik hati.

"Ramai jirannya memberitahu, arwah yang bekerja sebagai operator kilang tidak pernah kedekut duit dan suka bersedekah," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 15 Jun 2024 @ 7:20 AM