Izz Laily Hussein


Kota Tinggi: Penganjuran acara Desaru International Bike Week (DIBW) 2023 di Pantai Desaru dekat sini, yang berlangsung sejak Jumaat lalu dicemari insiden kekecohan dipercayai membabitkan dua kumpulan peserta semalam.

Beberapa video tular di media sosial menunjukkan berlaku insiden pergaduhan mulut antara dua pihak pada sebelah petang sebelum dikatakan berlanjutan sehingga ke malam.

Dalam satu video berdurasi 4 minit 25 saat yang memaparkan kejadian pada sebelah siang, kelibat beberapa anggota polis dilihat berjaya mengawal pergaduhan mulut yang berlaku.

Bagaimanapun, menerusi satu lagi video berdurasi seminit 16 saat yang memaparkan kejadian pada sebelah malam, keadaan seperti tidak dapat dikawal sehingga berlaku insiden membaling objek termasuk kerusi di antara perserta.

Berdasarkan video berkenaan, turut kedengaran suara individu yang menyatakan kebanyakan peserta yang terbabit dalam insiden kekecohan itu sedang mabuk.

Difahamkan, insiden berlaku membabitkan peserta antarabangsa, namun sekali gus turut memberi kesan kepada peserta tempatan.

Pengesahan kejadian dan maklumat lanjut daripada polis sedang diperolehi.

DIBW 2023 adalah festival dan pameran antarabangsa yang dianjurkan selama tiga hari bagi meraikan gaya hidup permotoran.

Dianggarkan seramai 100,000 pengunjung dari seluruh dunia berkunjung ke festival kali ini.

Objektif DIBW yang bermula pada 2019 adalah untuk menyatukan penunggang motosikal di seluruh rantau ini dalam perpaduan dan perayaan gaya hidup permotoran selain sama-sama mempromosikan budaya, masakan dan sukan tempatan.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 24 September 2023 @ 11:05 AM