ANTARA kenderaan yang tersadai dan rosak  ketika tinjauan mengenai isu lambakan kereta buruk di Pangsapuri PKNS Kampung Tasik Tambahan yang merungsingkan penduduk. -FOTO MOHAMAD SHAHRIL BADRI SAALI
ANTARA kenderaan yang tersadai dan rosak ketika tinjauan mengenai isu lambakan kereta buruk di Pangsapuri PKNS Kampung Tasik Tambahan yang merungsingkan penduduk. -FOTO MOHAMAD SHAHRIL BADRI SAALI
Oleh Nurul Hidayah Bahaudin


Ampang Jaya: Lambakan kereta tersadai dan kewujudan bengkel kenderaan di Pangsapuri PKNS Kampung Tasik Tambahan di sini, sejak lebih 10 tahun lalu menyebabkan penduduk berdepan masalah kekurangan parkir.

Seorang penduduk yang ingin dikenali sebagai Johan, 40-an berkata, dianggarkan antara 17 hingga 18 lot parkir digunakan oleh pemilik bengkel serta kenderaan tersadai di kawasan berkenaan.

"Sejak tinggal di sini pada 1980-an, sudah lebih 10 aduan sudah dikemukakan oleh arwah bapa saya dalam tempoh 10 tahun lalu kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) mengenai isu itu, namun belum ada tindakan drastik yang kekal diambil.

"Malah, kami juga sudah memaklumkan mengenai perkara ini kepada pemilik kenderaan serta pemilik bengkel, tetapi mereka masih berdegil," katanya.

Johan berkata, isu kekurangan parkir menyebabkan ada penduduk yang meletakkan kenderaan mereka di kawasan tidak sepatutnya termasuk taman permainan serta gelanggang badminton.

"Mungkin mereka tiada pilihan memandangkan lot parkir yang ada sudah penuh dengan kereta tersadai serta beberapa kenderaan dibaiki oleh bengkel terbabit. Namun tindakan itu boleh merosakkan kemudahan berkenaan selain mencacatkan pemandangan kawasan ini dengan meletakkan kenderaan di tempat tidak sepatutnya," katanya.

Sementara itu, seorang lagi penduduk, Faizal Abdullah, 35, berkata, terdapat beberapa kenderaan diletakkan notis namun masih tidak dialihkan.

"Ada antara kereta tersadai itu sudah rosak, tidak digunakan lagi dan tidak diketahui statusnya yang dibiarkan sehingga menjadi besi buruk di lot parkir.

"Walaupun sudah diletakkan notis namun pemilik kenderaan tetap tidak mengalihkan kenderaan menyebabkan isu kekurangan parkir di kawasan ini masih tidak dapat diselesaikan sejak bertahun lamanya," katanya.

Beliau berkata, kewujudan bengkel itu pula menyebabkan lima hingga tujuh lot parkir digunakan bagi meletakkan kenderaan rosak yang dihantar untuk dibaiki di kawasan berkenaan.

"Itu belum lagi orang luar yang turut meletakkan kenderaan di kawasan ini menyebabkan masalah ini bertambah serius saban hari.

"Kita mengharapkan PBT dapat mengambil tindakan sewajarnya dalam isu ini supaya penduduk tidak lagi dibelenggu dengan masalah kekurangan parkir," katanya.

>>Ikuti penjelasan Majlis Perbandaran Ampang Jaya berhubung isu ini dalam Harian Metro esok.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 13 Februari 2023 @ 7:00 AM