TIGA generasi iaitu pesakit barah payudara, Che Noorsiah Abdul Rashid, 69, (kanan) bersama anak, Nur Alia Wahidah Binti Abdul Latif, 32, (kiri) juga pesakit barah payudara dan cucu, Haleef Hayyan Effendy Irfan Effendy, 11,  pesakit kanser limfoma/leukemia. FOTO Azhar Ramli
TIGA generasi iaitu pesakit barah payudara, Che Noorsiah Abdul Rashid, 69, (kanan) bersama anak, Nur Alia Wahidah Binti Abdul Latif, 32, (kiri) juga pesakit barah payudara dan cucu, Haleef Hayyan Effendy Irfan Effendy, 11, pesakit kanser limfoma/leukemia. FOTO Azhar Ramli
Noor Hidayah Tanzizi

Kuala Lumpur: Kanser akibat keturunan berlaku apabila ada perubahan pada gen atau unit warisan yang dikenali sebagai mutasi gen pada seseorang, kata Ketua Institut Penyelidikan Kanser Universiti Malaya (UM) dan Perunding Kanan Pakar Bedah Payudara Prof Dr Nur Aishah Mohd Taib.

Beliau berkata, pembawa mutasi gen seperti BRCA, P53 dan jenis lain ialah mereka mempunyai ahli keluarga terdekat menghidap kanser, sekali gus berisiko tinggi cenderung mendapat penyakit itu berbanding populasi umum.

"Secara umum individu menjadi pembawa gen diwarisi daripada ibu atau bapa, jadi apabila ada perubahan pada DNA (asid deoksiribonukleik), sel itu tidak dapat mati dan menjadi ketumbuhan (tumor) sekali gus sel boleh merebak atau 'menceroboh' ke kawasan sekelilingnya, saluran darah dan limfa serta boleh merebak ke tempat lain.

"Apabila seorang ibu atau ayah ada gen berubah, ia boleh diwarisi janin dalam kandungan kerana manusia mewarisi DNA masing-masing separuh daripada ibu dan ayah, tetapi ia tidak bermaksud semua anak mewarisi perubahan gen itu mungkin hanya beberapa anak sahaja. Ini kerana ketika ibu hamil, peluang menurunkan DNA itu adalah 50 peratus.

"Ada juga mewarisi gen, tetapi dia tidak mendapat kanser kerana ia memerlukan beberapa perubahan (pada gen) untuk mendapat kanser. Biarpun begitu dia tetap berisiko tinggi," katanya kepada Harian Metro.

Beliau memberi reaksi berhubung laporan muka depan akhbar ini semalam yang memaparkan ujian seorang ibu kehilangan suami serta tujuh anak akibat kanser, bahkan dia sendiri bersama anak bongsu dan cucu diuji penyakit sama.

Mengulas lanjut, Dr Nur Aishah berkata, selain faktor genetik mewarisi gen mutasi, kanser berkelompok dalam sesuatu keluarga boleh dipengaruhi faktor persekitaran dikongsi bersama keluarga berkenaan.

Menurutnya, selain keturunan, faktor seperti meningkat usia dan gaya hidup seseorang individu banyak memainkan peranan dalam penyakit kanser.

Katanya, mengambil contoh kanser payudara, ada individu mendapat kanser tiada sejarah keluarga menghidap penyakit itu, malah bilangannya lebih ramai berbanding mereka mempunyai sejarah keluarga.

LAPORAN Harian Metro, 28 Oktober 2022. FOTO Arkib NSTP
LAPORAN Harian Metro, 28 Oktober 2022. FOTO Arkib NSTP

"Contohnya kanser payudara kalau ada 10 pesakit, hanya tiga ada sejarah keluarga manakala tujuh tiada. Sebenarnya ramai menghidap kanser payudara adalah mereka yang tiada sejarah keluarga," katanya.

Nur Aishah berkata, setiap jenis gen diwarisi ada jenis kanser boleh dihidapi seperti BRCA yang menyebabkan seseorang cenderung mendapat kanser payudara, ovari, pankreas dan prostat manakala gen P53 cenderung kepada kanser seperti payudara, tulang, leukemia dan adrenal.

Katanya, melalui semakan sejarah keluarga secara teliti yang menghidap kanser, indvidu berisiko menjadi pembawa BRCA, P53 dan gen lain dapat dikenal pasti dan seterusnya dirujuk untuk kaunseling genetik serta ujian genetik.

"Ketika ini kaunseling genetik dilakukan pakar genetik dan kaunseling dilakukan pakar kanser seperti pakar bedah payudara dan pakar onkologi melalui konsep mainstreaming untuk meningkatkan akses ujian gen rawatan kanser.

"Biarpun tiada kanser, tetapi seseorang pembawa gen seperti BRCA berisiko tinggi. Kanser boleh dicegah dengan cara efektif seperti mencegah kanser ovari dengan membuang ovari dan tiub falopio kerana ia tempat kanser bermula," katanya.

Katanya, bagi yang mempunyai sejarah keluarga ramai, mereka dinasihatkan berjumpa doktor pakar berkaitan untuk membuat ujian saringan yang khusus.

"Yang berisiko lebih baik jumpa pakar bertauliah untuk dapat penilaian risiko dan dirujuk kepada genetik (pakar dan ujian). Pencegahan melalui gaya hidup sihat digalakkan untuk populasi umum (mereka yang tiada risiko)," katanya.

Berita berkaitan

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 29 Oktober 2022 @ 8:27 AM