Ayob Khan Mydin Pitchay
Ayob Khan Mydin Pitchay
Amir Abd Hamid

Kuala Lumpur: Empat anggota polis disiasat untuk membantu siasatan kes seorang tahanan lelaki Rohingya digelar Long Tiger yang meloloskan diri dari lokap Mahkamah Majistret Tangkak, Johor, kelmarin.

Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, isu utama dalam kejadian itu adalah kecuaian.

Beliau berkata, empat anggota polis itu disiasat mengikut Seksyen 223 Kanun Keseksaan iaitu penjawat awam dengan cuai menyebabkan orang tahanan lari.

"Polis sudah membuka IP (kertas siasatan) untuk empat anggota itu yang disiasat mengikut Seksyen 223 KK, cuai menyebabkan pembolosan tahanan.

"Kita juga sedang mengambil tindakan susulan. Bukan gantung, bukan tahan kerja," katanya ketika dihubungi Harian Metro, semalam.

Beliau mengulas mengenai Long Tiger atau nama sebenarnya Abdul Hamim Ab Hamid, 33, yang diburu polis selepas melarikan diri ketika ditempatkan dalam lokap Mahkamah Majistret Tangkak.

Ditanya adakah suspek masih berada di Johor, beliau berkata, pihaknya tidak menolak kemungkinan bahawa suspek kini berada di Melaka.

"Long Tiger dari Penjara Sungai Udang. Dibawa untuk tuduhan di Mahkamah Majistret Tangkak. Memang Tangkak dan Melaka adalah bersempadan.

"Itu yang Long Tiger kemungkinan lari ke Melaka...kemungkinan. Sebab itu Ketua Polis Melaka juga sudah buat kenyataan," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 17 Disember 2021 @ 6:50 AM