PETUGAS SPR membuat persiapan akhir sebelum pusat penamaan calon di Dewan Kompleks Japerun Lendu, Masjid Tanah dibuka. FOTO Asyraf Hamzah
PETUGAS SPR membuat persiapan akhir sebelum pusat penamaan calon di Dewan Kompleks Japerun Lendu, Masjid Tanah dibuka. FOTO Asyraf Hamzah
BERNAMA

Melaka: Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka yang bermula hari ini menyaksikan 112 calon layak bertanding, dengan pertandingan enam penjuru di tiga kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) membabitkan kerusi DUN Asahan, Duyong dan Gadek.

Perkara itu diumumkan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Abdul Ghani Salleh dalam sidang media di Menara Persekutuan di sini, selepas proses penamaan calon tamat, hari ini.

Beliau berkata sebanyak lima kerusi iaitu DUN Rembia, Machap Jaya, Paya Rumput, Pengkalan Batu dan Bemban pula, menyaksikan pertembungan lima penjuru.

Sembilan DUN menyaksikan pertandingan empat penjuru manakala 11 lagi DUN, tiga penjuru.

DUN yang menyaksikan pertandingan empat penjuru ialah Kuala Linggi, Durian Tunggal, Sungai Udang, Bukit Katil, Ayer Molek, Bandar Hilir, Telok Mas, Serkam dan Sungai Rambai.

Manakala tiga penjuru pula di DUN di Tanjung Bidara, Ayer Limau, Lendu, Taboh Naning, Pantai Kundor, Kelebang, Ayer Keroh, Kesidang, Kota Laksamana, Rim dan Merlimau.

PRN berkenaan juga menurut Abdul Ghani menarik penyertaan seramai 112 calon mewakili parti-parti politik yang bertanding, serta individu perseorangan.

Katanya daripada jumlah berkenaan, 28 calon masing-masing daripada Barisan Nasional (BN), Perikatan Nasional (PN) dan Pakatan Harapan (PH), Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) (lima), Parti Perikatan India Muslim Nasional (IMAN) (satu) dan Bebas (22).

Terdahulu, proses penamaan calon yang bermula 9 pagi berlangsung dalam suasana norma baharu, tanpa perarakan penyokong parti politik ke pusat penamaan.

Kesemua 28 pusat penamaan calon bagi PRN Melaka ditutup 10 pagi tadi.

Mengulas mengenai proses penamaan calon Abdul Ghani berkata, ia berjalan lancar, dan kesemua calon yang menyerahkan borang pencalonan hari ini mengikuti prosedur yang ditetapkan.

Beliau juga berkata tiada calon yang bergejala atau menjadi kontak rapat kepada individu Covid-19, dan kesemua mereka berjaya menyerahkan borang penamaan mengikut waktu yang ditetapkan.

"Kesemua calon kita sihat hari ini, perjalanan (proses pencalonan) juga lancar," katanya.

Mengenai peratusan calon mengikut jantina, Abdul Ghani berkata, 96 orang calon lelaki manakala baki 16 wanita bertanding kali ini.

Bagi pecahan mengikut usia, beliau berkata, sembilan calon muda berusia 21 hingga 29 tahun bertanding pada PRN kali ini.

"21 calon berusia 30 hingga 39 tahun, 35 calon berusia 40 hingga 49 tahun, 36 calon berusia antara 50 hingga 59 tahun, manakala 11 calon berusia 60 tahun ke atas dengan calon tertua berusia 68 tahun dan calon termuda pula berusia 21 tahun," katanya.

Dalam sidang media sama, Abdul Ghani juga mengumumkan tempoh rasmi berkempen telah pun bermula dan akan berakhir pada 11.59 malam, 19 November.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 8 November 2021 @ 1:12 PM