SYED Saddiq. FOTO Arkib NSTP
SYED Saddiq. FOTO Arkib NSTP
Muhaamad Hafis Nawawi
mhafis@hmetro.com.my

BEKAS Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sudah dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi memberi keterangan berhubung kehilangan wang tunai RM250,000 di kediamannya.

Menurut sumber, Ketua Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu dipanggil memberi keterangan ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa pertama.

"SPRM kini sedang menjalankan siasatan sama ada terdapat unsur rasuah membabitkan beliau.

"Setakat ini, beliau (Syed Saddiq) sudah dipanggil memberi keterangan baru-baru ini ketika PKP fasa pertama.

"Siasatan sedang dijalankan dan mengenai dakwaan sebuah portal mengenai SPRM meminta Syed Saddiq mengisytiharkan aset dan harta setakat ini kita tidak dapat mengulasnya," katanya ketika dihubungi hari ini.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Azam Baki ketika dihubungi pula mengesahkan siasatan kes itu namun enggan mengulas lanjut.

Harian Metro sebelum ini melaporkan wang yang hilang di rumah Ahli Parlimen Muar di Petaling Jaya pada 29 Mac lalu adalah wang peribadi milik beliau dan ibu bapanya.

Syed Saddiq mendakwa, wang itu sebahagian besar untuk pengubahsuaian rumah dan bagi tujuan peribadi.

SPRM juga sebelum ini dalam satu kenyataan berkata, kertas siasatan berkenaan dibuka susulan aduan berhubung pemilikan wang itu.

"SPRM menerima aduan berhubung pemilikan sejumlah besar wang tunai yang meragukan dipercayai milik seorang bekas menteri seperti dilaporkan oleh media.

"Siasatan terhadap aduan itu akan dibuat mengikut Akta SPRM 2009," katanya.

Berita berkaitan

'Wang milik saya, ibu bapa' - Syed Saddiq

6 dipanggil bantu siasatan kes kecurian di rumah Syed Saddiq

Bukan wang PPBM-Syed Saddiq

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 11 Mei 2020 @ 3:54 PM