DR MAHATHIR menyampaikan ucapan pada Persidangan Antarabangsa Nikkei Ke-24. FOTO AFP
DR MAHATHIR menyampaikan ucapan pada Persidangan Antarabangsa Nikkei Ke-24. FOTO AFP
Lokman Mansor


MALAYSIA akan memulakan projek kereta nasional baharu menerusi kerjasama dengan negara serantau lain, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri berkata, PROTON kini bukan lagi kereta nasional kerana sebahagian besar saham syarikat terbabit kini dimiliki syarikat China, Geely.

"Aspirasi kita sekarang ialah untuk memulakan sebuah lagi projek kereta nasional, mungkin dengan kerjasama negara serantau," katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi dialog Persidangan Antarabangsa Mengenai Masa Depan Asia sempena Persidangan Antarabangsa Nikkei Ke-24 di Tokyo, hari ini.

Beliau berkata demikian apabila ditanya mengenai potensi pembangunan industri baharu Malaysia dan bagaimana pelabur asing dapat melengkapkan senario itu.

Dr Mahathir berkata, Thailand dan Jepun adalah antara negara serantau yang memiliki kepakaran dalam pembuatan kenderaan.

"Kita mungkin terpaksa mengharapkan rakan asing pada permulaan tetapi lambat laun kita berharap pekerja tempatan sendiri dapat menguasai teknologi yang diguna pakai," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 11 Jun 2018 @ 11:16 AM