Hamzah Osman


SEMUA 1,126 penumpang dan kakitangan perkhidmatan SkyCab yang terkandas di Gunung Machinchang di sini, sudah diselamatkan dan dibawa turun ke stesen kaki gunung pada jam 11 malam ini.

Syarikat pengendali SkyCab, Panorama Langkawi Sdn Bhd (Panorama Langkawi) memaklumkan operasi memulihkan perkhidmatan SkyCab sejauh 2.2 kilometer dengan puncak tertinggi 708 meter dari aras laut mengambil masa kira-kira lima jam.

ÔÇťOperasi SkyCab tergendala ekoran gangguan dalam sistem pengendalian yang berlaku pada jam 5.48 petang.

"Ketika kejadian seramai 88 penumpang terkandas dalam 16 buah gondola dan berjaya diselamatkan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) pada jam 9.50 malam," kata Panorama Langkawi dalam satu kenyataan di Langkawi, malam ini.

Menurut kenyataan itu lagi, kakitangan Panorama Langkawi telah berusaha dan berjaya menjalankan kerja-kerja pembaikan sistem pengendalian kereta kabel yang rosak.

"Semua penumpang dan kakitangan yang terkandas akhirnya berjaya dibawa turun mulai pukul 11.00 malam.

"Selain penumpang yang terperangkap dalam gondola, turut terkandas adalah 210 penumpang dan 36 kakitangan di stesen tengah, manakala 750 penumpang dan 42 kakitangan di stesen tertinggi," katanya.

Tambah kenyataan itu, operasi SkyCab pada hari ini (19 Februari) akan bermula mulai jam 12 tengah hari bagi memberi ruang kakitangan melakukan kerja-kerja penyelenggaraan.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 19 Februari 2018 @ 12:53 AM