GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
AFP

Johannesburg: Yayasan Bill dan Melinda Gates menyalurkan dana tambahan $250 juta untuk kempen global memerangi pandemik Covid-19.

Sebahagian dari dana itu akan disalurkan untuk pengedaran vaksin Covid-19 ke bahagian-bahagian Afrika Sub-Sahara dan Asia Selatan.

"Kita mempunyai ubat baru dan lebih banyak vaksin berpotensi dapat dihasilkan berbanding apa yang kita harapkan pada awal tahun ini.

"Tetapi inovasi ini hanya akan menyelamatkan nyawa jika ia berada di dunia luar," kata Bill Gates dalam satu kenyataan.

Pembiayaan adalah salah satu rintangan terbesar bagi Afrika yang menempatkan beberapa negara termiskin di dunia.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengenal pasti usaha memvaksinasi tiga peratus penduduk Afrika pada Mac 2021 dan 20 peratus pada akhir tahun depan.

Tetapi ia mengatakan bahawa hanya sekitar satu perempat dari 47 negara di benua itu yang mempunyai sumber dan pembiayaan mencukupi.

Penyelaras untuk Covid-19 bagi Yayasan Gates di Afrika, Solomon Zewdu mengatakan sebahagian daripada dana yang diumumkan hari ini akan membantu memastikan bahawa vaksin menjangkau sekitar 780 juta orang di benua itu.

"Adalah penting untuk memastikan vaksin "dibiayai dengan berkesan untuk mencari jalan ke benua dan kawasan Afrika yang paling tidak dihargai," kata Zewdu kepada AFP dalam wawancara maya.

"Fokus sekarang adalah bagaimana kita mendapatkan vaksin itu keluar dari lapangan terbang tertentu seperti, lapangan terbang Addis Ababa, Kinshasa, Lagos ke dalam komuniti dan memberi imunisasi kepada orang awam," katanya.

WHO menganggarkan bahawa untuk membekalkan vaksin ke sektor "utama" penduduk di Afrika memerlukan $5.7 bilion, tambahan 15 hingga 20 peratus untuk penghantaran, jarum suntik dan bahan suntikan lain.

Afrika mencatat lebih daripada 2.3 juta kes, dengan 54,800 kematian.

Afrika Selatan, dengan lebih dari 828,000 kes adalah negara yang paling teruk terjejas di benua itu, mengatakan bahawa ia kini memasuki gelombang kedua pandemik berkenaan.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 10 Disember 2020 @ 7:01 PM