POIRIER tewaskan McGregor bulan lalu. FOTO Agensi
POIRIER tewaskan McGregor bulan lalu. FOTO Agensi
Agensi

London: Dustin Poirier berkata dia sedia bertarung semula dengan Conor McGregor tetapi bintang UFC itu menegaskan ia bukan untuk merebut gelaran lightweight.

The Diamond menewaskan Notorious bulan lalu di UFC 257 menerusi beberapa siri tumbukan padu yang mengejutkan lawannya di Fight Island sekaligus melunaskan dendam Poirier di atas kekalahan di tangan bekas juara dua divisyen itu yang menewaskannya kurang dua minit di UFC 178 pada 2014.

Pertarungan pada musim panas telah pun dirancang walaupun difahamkan McGregor lebih berminat kembali pada Mei depan.

Bagaimanapun, jika Khabib Nurmagomedov kekal bersara dan bercadang mengosongkan gelarannya, bintang Amerika Syarikat itu tak percaya pertarungannya dengan McGregor bakal menjadi penentu juara seterusnya.

Bercakap kepada media online mengenai pertarungan semula itu, Poirier berkata rundingan telah pun diatur.

''Kami berusaha mendapatkan struktur perjanjian yang tepat dan memuaskan hati semua pihak. Ini akan menjadi pertarungan yang besar. Dia kalahkan saya dan saya tewaskan dia pula. Trilogi.

''Sudah pasti salah satu pertarungan terbesar tahun ini dan mungkin sepanjang zaman. Saya tak secara terus berunding dengan mereka.

"Mereka bercakap dengan pengurus saya, Rob Roveta. Kami berusaha meletakkan diri kami dalam posisi terbaik di meja rundingan. Kami cuba menstrukturkan perjanjian yang tepat dan apabila mencapai sepakat, pertarungan itu akan berlangsung. .

Kata Poirier lagi: ''Saya fikir trilogi lebih sesuai dan perlu banyak wang. Kepada lelaki seperti Conor, anda sudah tentu mahukan penyokong menyaksikannya walaupun terhad. Sekarang ini di Apex tiada penonton, jadi di mana anda akan anjurkannya dan bilakah jangka masanya?

Selain wang dan tarikh, terdapat juga prospek pertarungan yang turut diatur tetapi bergantung kepada Nurmagomedov.

Tetapi Poirier berkata: ''Tidak, saya tak fikir (bertarung merebut gelaran), Conor sudah lama dalam sukan ini. Dua pertarungan terakhirnya di 155 berakhir kekalahan. Jadi anda tak boleh paksa dia di sana merebut gelaran ketika ada petarung seperti [Charles] Oliveira?"

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 2 Mac 2021 @ 11:42 AM