Kanak-kanak yang kekurangan zat besi berisiko mengalami anemia kekurangan zat besi (IDA) yang bermula dengan penyusutan kecil jumlah zat besi dalam badan. - FOTO Freepik
Kanak-kanak yang kekurangan zat besi berisiko mengalami anemia kekurangan zat besi (IDA) yang bermula dengan penyusutan kecil jumlah zat besi dalam badan. - FOTO Freepik
Hanis Aliaa Hidzir

PEMAKANAN seimbang dalam kalangan kanak-kanak perlu diberi penekanan terutama dalam keadaan yang mencabar ketika ini.

Ini bagi membantu memperkuatkan sistem imun badan anak kecil untuk melawan virus, lebih-lebih lagi kebanyakan ibu bapa bekerja perlu menghantar si manja mereka ke pusat jagaan.

Salah satu nutrien penting untuk kesihatan kanak-kanak ialah zat besi.

Kanak-kanak yang kekurangan zat besi berisiko mengalami anemia kekurangan zat besi (IDA) yang bermula dengan penyusutan kecil jumlah zat besi dalam badan.

Jika penyusutan ini berlanjutan, ia boleh mengakibatkan anemia kekurangan zat besi (IDA).

Walaupun anemia mudah dirawat dan tidak mengancam nyawa, namun ia boleh mempengaruhi imuniti, pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak sekiranya tidak dirawat.

Oleh itu, penting untuk ibu bapa membekalkan diet seimbang serta mendidik dan memupuk amalan pemakanan sihat seawal usia bagi mengelakkan masalah anemia kekurangan zat besi.

Kukuhkan imuniti, kuatkan perkembangan si manja

Image

Memahami kehendak ibu bapa yang ingin memberikan perlindungan bagi si manja menghadapi situasi mencabar, Dugro®️ tampil dengan variasi terbaharu iaitu Dugro® NextGen Nutri dengan Zat Besi Aktif.

Sebagai satu-satunya jenama dengan formulasi kombinasi unik* zat besi aktif dan nutrien tertinggi**, Dugro® NextGen Nutri dengan Zat Besi Aktif dapat menyokong tumbesaran dan perkembangan si manja bersama kasih sayang ibu bapa.

Formulasi ini mengandungi kombinasi unik* zat besi tertinggi** dan vitamin C, 21 jenis vitamin dan mineral, DHA serta kalsium tertinggi**.

Image

Kombinasi optimum vitamin C dan zat besi turut dapat meningkatkan penyerapan zat besi dalam tubuh badan si manja*.

Lebih menarik, formulasi dengan rasa lazat ini turut hadir dalam pelbagai perisa termasuk madu, multigrains, buah-buahan dan sayuran (Fruit and Veg) serta coklat.

Dengan hanya RM1, ibu bapa dapat membekalkan nutrisi terbaik kepada si manja melalui segelas susu dari jenama yang dipercayai selama lebih 60 tahun.

Tambahkan nutrisi harian si manja dengan tiga gelas susu Dugro® NextGen Nutri dengan Zat Besi Aktif untuk pertumbuhan dan perkembangan harian mereka.

Ayuh dapatkan Dugro® NextGen Nutri dengan Zat Besi Aktif di mana-mana pasaraya seluruh Malaysia atau secara dalam talian melalui kedai rasmi Dugro® di Lazada

Dapatkan juga sampel Dugro® di pautan ini.

Untuk maklumat lanjut, layari laman rasmi Dugro®

*Dengan kombinasi optimum Vitamin C: Zat Besi dalam nisbah 3 & 4, dalam lingkungan yang disarankan oleh WHO untuk meningkatkan penyerapan.

**Dugro Asli dan Madu Langkah 3, 4 & 5 dan Coklat Langkah 4 &5 adalah tertinggi dalam DHA (41.8 mg- 51.2mg/100g), Kalsium dan Zat Besi berbanding jenama lain (setiap 100g), berdasarkan label produk pada Feb 2021 (Harga jualan yang disyorkan kurang daripada RM30 untuk pek 900g/850g).

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 29 Oktober 2021 @ 9:30 AM