GAMBAR HIASAN
GAMBAR HIASAN
Dr Nor Hazrul Mohd Salleh

Puasa Ramadan adalah satu rukun Islam yang wajib dilaksanakan oleh umat Islam. Ia bukan sekadar menahan diri daripada makan dan minum, tetapi melibatkan aspek spiritual yang mendalam. Puasa Ramadan bukan sekadar rutin, tetapi ia membentuk aspek penting kehidupan Muslim.

Puasa Ramadan memfokuskan kehidupan rohaniah dan hubungan dengan Allah SWT. Dengan meningkatkan ibadah, tilawah al-Quran dan doa, seseorang mencapai ketakwaan lebih tinggi dan mendekatkan diri kepada pencipta.

Firman Allah SWT yang bermaksud: "Wahai orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa." (Surah al-Baqarah, ayat 183)

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Puasa adalah perisai (pelindung). Apabila ada seseorang di antara kamu berpuasa, janganlah dia berkata yang kotor dan janganlah dia bertindak bodoh. Jika seseorang mencela atau berbuat buruk kepadanya, katakanlah: 'Saya sedang berpuasa.'" Imam Al-Ghazali: "Puasa adalah senjata melawan hawa nafsu dan syaitan. Dengan menahan diri daripada makan dan minum, seseorang membangun ketahanan terhadap godaan syaitan."

Dengan demikian, puasa dianggap kemenangan besar terhadap godaan syaitan, kerana melibatkan penolakan langsung terhadap dorongan negatif dan pengaruh buruk yang dapat memisahkan individu daripada jalan kebenaran. Puasa membentuk kekuatan batin dan spiritual yang memperkuatkan pertahanan terhadap godaan syaitan, membawa individu lebih dekat kepada Allah dan ketakwaan.

Sepanjang Ramadan, setiap Muslim meningkatkan amalan keagamaan mereka, termasuk lebih banyak melibatkan diri dalam solat, bersedekah, dan berbuat baik kepada sesama mereka. Kemenangan sebenar terletak pada peningkatan ketaatan dan pelaksanaan amalan kebajikan. Puasa Ramadan mengajar untuk mengatasi godaan dan nafsu buruk. Melalui penahanan diri, seseorang menguatkan perisai rohaniahnya dan menghindari tindakan yang tidak baik. Ini kemenangan terhadap godaan syaitan yang cuba menghalang daripada kebaikan.

Ramadan juga membawa kemenangan dalam aspek kemanusiaan. Amalan berpuasa mengasah empati terhadap orang kurang bernasib baik, dan amalan kebajikan seperti bersedekah dan beramal jariah membawa kemenangan dalam membantu sesama manusia.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Apabila tiba bulan Ramadan, pintu-pintu syurga dibuka, pintu-pintu neraka ditutup, dan syaitan-syaitan dibelenggu." (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Imam al-Nawawi berkata: "Kemenangan dalam bulan Ramadan adalah ketika seseorang dapat mengatasi hawa nafsunya, mengendalikan diri daripada perbuatan maksiat dan mendekatkan diri kepada Allah." Manakala Imam al-Ghazali berkata: "Kemenangan sejati dalam bulan Ramadan adalah ketika seseorang mencapai kehidupan yang lebih bermakna dan penuh dengan ketaatan kepada Allah." Adapun Imam Ibn Qayyim al-Jawziyyah pula berkata: "Ramadan adalah panggilan kepada kemenangan, di mana umat Islam diundang untuk meningkatkan ibadah, menjauhi perbuatan dosa, dan mendekatkan diri kepada Allah."

Kemenangan dalam Ramadan bukan sahaja melibatkan soal melakukan ibadah kepada Allah semata-mata, tetapi Ramadan juga mencatat banyak sejarah Islam yang boleh dijadikan pedoman dan pengajaran.

Pertama, pembukaan Kota Makkah berlaku pada 10 Ramadan tahun ke-6 hijrah dan kemuncaknya apabila kaum Musyrikin Makkah melanggar perjanjian Hudaibiyah yang dilakukan bersama orang Islam. Hal ini jelas menunjukkan kekuasaan Allah SWT yang membantu hambanya yang ikhlas seperti firman-Nya yang bermaksud: "Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan (semasa engkau wahai Muhammad berjaya menguasai negeri Mekah)." (Surah al-Nasr, ayat 1)

Kedua, penurunan kitab-kitab juga berlaku pada bulan Ramadan. Berdasarkan hadis Ahmad menyatakan, lembaran atau suhuf Nabi Ibrahim diturunkan pada permulaan malam Ramadan, kitab Taurat diturunkan pada 6 Ramadan abad ke-12 Sebelum Masihi, kitab Injil pada 13 Ramadan abad pertama Masihi manakala al-Quran pada 24 Ramadan abad ketujuh Masihi.

Ketiga, perang Badar peperangan pertama dalam Islam berlaku pada Jumaat 2 Ramadan tahun kedua Hijrah. Ia dianggap peperangan luar biasa apabila tentera Islam yang sedikit jumlahnya dan kurang dari sudut kelengkapan senjata apatah lagi berpuasa, bukan faktor untuk menyerah kalah. Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Dan sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam peperangan Badar, sedang kamu berkeadaan lemah (kerana kamu sedikit bilangannya dan kekurangan alat perang). Oleh itu, bertakwalah kamu kepada Allah, supaya kamu bersyukur (akan kemenangan itu)." (Surah Ali-Imran, ayat 123)

Keempat, dalam bulan Ramadan juga berlakunya peristiwa meruntuhkan berhala al-'Uzza. Setelah umat Islam membebaskan kota Makkah, Nabi Muhammad SAW menyucikan dengan memusnahkan 360 berhala di sekitar dan dalam Kaabah. Rasulullah mengirimkan panglima perang, Khalid al-Walid untuk menghancurkan semua patung tersebut dan kejadian itu dilakukan 5 hari sebelum berakhirnya Ramadan pada tahun ke-9 Hijrah.

Kelima, berlakunya penaklukan Andalusia pada 28 Ramadan tahun ke-92 Hijrah. Panglima Tariq bin Ziyad dihantar kerajaan Bani Umaiyah bagi menawan Andalusia. Kejayaan diperoleh apabila Andalusia ditawan dan Islam bertapak di sana selama lapan abad dan meninggalkan kesan tamadun yang tinggi nilainya kepada dunia Barat.

Penulis Penyelaras Program Khas Bahasa Arab, Akademi Pengajian Islam, Pusat Pendidikan Universiti Malaya (UM), Bachok, Kelantan

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 8 Mac 2024 @ 6:00 AM