Dr Norfaizal Jamain

Teknologi Kecerdasan Buatan atau Artificial Intelligence (AI) kini menjadi buah mulut ahli akademik, ahli korporat dan terapi bahasa sebagai alat yang boleh membantu dalam meningkat dan menyelesaikan masalah. Teknologi AI boleh menjimatkan masa dan tenaga terutama dalam membuat keputusan dan perancangan jangka pendek dan panjang.

Bagi kanak-kanak yang sedang membesar, penguasaan bahasa antara aspek utama perlu diberi perhatian kerana kecukupan kosa kata kanak-kanak membolehkan mereka menginterpretasi emosi apabila melibatkan perbualan bersama ibu bapa dan ahli keluarga. Begitu juga kepada kanak-kanak mempunyai masalah pertuturan seperti gagap, masalah sebutan, masalah suara dan masalah bahasa.

Ini selari dengan saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang melancarkan AI Untuk Rakyat. Program ini terbahagi kepada dua elemen iaitu Kesedaran AI dan Hargai AI. Peluang ini perlu direbut ibu bapa untuk menyelesaikan masalah pertuturan dihadapi kanak-kanak di peringkat awal perkembangan bahasa.

Oleh itu, AI memainkan peranan penting meningkatkan perkembangan bahasa kanak-kanak. Satu aspek penting ialah ketersediaan alat pendidikan interaktif. Teknologi ini direka dengan melibatkan kanak-kanak dalam aktiviti berasaskan bahasa, memberi pengalaman pembelajaran dinamik dan holistik. Melalui permainan interaktif, tutor maya dan aplikasi berfokuskan bahasa mampu mewujudkan persekitaran mendalam untuk menggalakkan kanak-kanak meneroka dan mengamalkan kemahiran bahasa dengan cara menyeronokkan dan menarik.

Aplikasi pembelajaran bahasa dipacu AI menyediakan persekitaran dinamik, memupuk penglibatan dan minat dalam kalangan kanak-kanak. Aplikasi ini selalunya menggabungkan elemen permainan, kandungan multimedia dan algoritma pembelajaran untuk menyesuaikan pengalaman dengan tahap kecekapan setiap kanak-kanak. Malah, jadikan proses itu menyeronokkan dan berkesan. Tambahan pula, platform pembelajaran bahasa didorong AI dapat menyesuaikan diri dengan gaya dan kemajuan pembelajaran individu, menawarkan kandungan dan cabaran disesuaikan mengikut perkembangan.

AI memudahkan pengesanan masalah untuk kanak-kanak yang menghadapi kelembaman berkaitan bahasa terutama aspek pertuturan. Algoritma pembelajaran AI boleh menganalisis corak pertuturan dan mengenal pasti potensi kelewatan atau gangguan perkembangan bahasa. Pengesanan awal membolehkan campur tangan tepat pada masanya dengan memberi sokongan yang disasarkan.

AI memberi maklum balas pada masa nyata yang penting untuk pemerolehan dan perkembangan bahasa. Aplikasi pembelajaran bahasa dikuasakan AI boleh menganalisis sebutan, tatabahasa dan penggunaan kosa kata kanak-kanak secara serta-merta. Teknologi AI menawarkan latihan terapeutik, pengecaman pertuturan, dan alat lain untuk membantu kemahiran bahasa kanak-kanak dengan keperluan khusus yang lebih teratur.

Tambahan pula, AI memudahkan pembelajaran berdasarkan kekuatan dan kelemahan individu. Melalui penilaian berterusan dan analisis data, algoritma AI boleh mengenal pasti kawasan tertentu di mana kanak-kanak mungkin memerlukan sokongan tambahan. Ini membolehkan sistem AI menjana pelajaran dan latihan yang sesuai, menangani keperluan pembelajaran bahasa yang unik bagi setiap kanak-kanak.

Selain pembelajaran secara individu dengan mendapat penyelesaian awal, AI menyokong pembangunan bahasa melalui teknologi pemprosesan bahasa semula jadi atau natural language processing (NLP). Sistem pengecaman bahasa dan suara membolehkan kanak-kanak berinteraksi secara lisan dengan teknologi, selain mengaplikasikan kemahiran pertuturan dalam komunikasi. Teknologi ini menyediakan cara unik dan interaktif untuk kanak-kanak mengamalkan sebutan, mengembangkan kosa kata dan meningkatkan kefasihan bahasa secara menyeluruh.

Pembelajaran kolaboratif satu lagi dimensi di mana AI menyumbang kepada perkembangan bahasa kanak-kanak. Platform teknologi AI boleh menghubungkan pelajar dari lokasi berbeza, memupuk pertukaran bahasa dan pemahaman budaya.

AI juga menyumbang kepada kebolehcapaian sumber pembelajaran bahasa. Melalui pengecaman suara, alat terjemahan dan fungsi teks ke pertuturan, AI membantu merapatkan halangan bahasa dan menjadikan bahan pembelajaran lebih mudah diakses oleh kanak-kanak daripada pelbagai latar belakang linguistik. Keterangkuman ini memastikan semua kanak-kanak tanpa mengira bahasa ibunda mereka boleh melibatkan diri dalam pembangunan bahasa dengan lebih mudah.

Alat pembelajaran bahasa dipacu AI selalunya menggabungkan elemen kecerdasan emosi buatan. Alat ini boleh mengukur keadaan emosi kanak-kanak semasa pembelajaran dan menyesuaikan kandungan atau rentak dengan sewajarnya. Dengan mengenali dan bertindak balas terhadap emosi kanak-kanak, AI meningkatkan keseluruhan pengalaman pembelajaran, menjadikannya lebih menyeronokkan dan mengurangkan potensi kekecewaan.

Ringkasnya, AI menjadi sekutu berharga dalam memupuk perkembangan bahasa kanak-kanak dengan menyediakan pengalaman pembelajaran yang interaktif, eksklusif dan holistik. Dari pengesanan awal cabaran bahasa untuk memupuk komunikasi kolaboratif, AI menyumbang dengan ketara kepada persekitaran yang menyokong kanak-kanak meneroka dan menguasai kemahiran bahasa.

Penulis Guru Bahasa di Jabatan Bahasa-bahasa Malaysia dan Linguistik Terapan, Fakulti Bahasa dan Linguistik, Universiti Malaya

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 7 Mac 2024 @ 6:30 AM