GAMBAR HIASAN
GAMBAR HIASAN
Dr Nor Hazrul Mohd Salleh

Kezaliman adalah berkaitan penyalahgunaan kuasa oleh individu atau pihak berkuasa. Ia boleh melibatkan pemakaian kuasa untuk kepentingan peribadi atau golongan tertentu tanpa mempertimbangkan keadilan. Perjuangan menentang kezaliman adalah tuntutan yang sangat diberi perhatian yang besar oleh Allah SWT di dalam al-Quran. Tindakan atau keputusan yang menyebabkan penderitaan dan kesusahan kepada individu atau masyarakat dapat dianggap sebagai kezaliman. Ini termasuk penindasan, penganiayaan, atau perlakuan yang merugikan.

Kezaliman dalam konteks Islam merujuk kepada tindakan atau perlakuan yang melibatkan penyalahgunaan kuasa atau pelanggaran hak individu, masyarakat, atau sesuatu yang bersifat adil menurut prinsip syariah. Kezaliman sering kali melibatkan pelanggaran terhadap prinsip syariat Islam. Tindakan yang bertentangan dengan nilai-nilai Islam dan undang-undang Allah dapat dianggap sebagai bentuk kezaliman. Kezaliman melibatkan ketidakpatuhan terhadap prinsip keadilan yang ditegakkan oleh Islam. Perlakuan atau keputusan yang tidak mematuhi prinsip keadilan dapat dianggap sebagai bentuk kezaliman. Kezaliman juga dapat dilihat sebagai tindakan yang menentang hukum Allah dan menyimpang daripada jalan yang ditetapkan oleh Islam.

Sifat manusia yang mempunyai tabiat suka membuat kezaliman sangat ditegah oleh Allah SWT sebagaimana firman-Nya yang bermaksud: "Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (Kami) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya); dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya. (Ingatlah) sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan." (Surah al-Ahzab, ayat 72)

Apa yang kita saksikan kini ialah bagaimana kezaliman rejim Zionis Israel terhadap rakyat Palestin. Kezaliman lebih 70 tahun ini telah sampai kemuncak apabila serangan dan pembunuhan dilakukan ke atas orang awam, wanita dan kanak-kanak. Ia bukan lagi pertembungan antara tentera Palestin dengan tentera rejim Zionis Israel tetapi orang awam yang tidak berdosa menjadi mangsa. Zionis Israel melancarkan serangan ke atas lokasi awam, sekolah dan hospital.

Keadaan ini telah sampai ke tahap yang tidak boleh dimaafkan lagi. Demonstrasi dan perhimpunan membantah terhadap tindakan ganas dan zalim rejim Zionis Israel berlangsung di seluruh dunia. Pelbagai cara dilakukan sebagai tanda bantahan terhadap keganasan yang dilakukan. Di samping mengutuk kezaliman Israel, mereka juga menunjukkan semangat solidariti kepada rakyat Palestin yang tertindas. Namun, tidak semua mampu tampil membantu dengan cara itu. Sama ada dengan berhimpun melaungkan sokongan kepada rakyat palestin atau menghulurkan bantuan ia masih belum mencukupi.

Kita diajak memboikot barangan atau produk dengan tujuan melumpuhkan ekonomi Israel. Sejarah pemboikotan benar-benar memberi impak yang besar kepada Israel pada 1945. Kesan pemboikotan ini ekonomi pasaran dan sumber serantau Israel terjejas teruk sehingga Israel menyuarakan bantahan kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Perkataan boikot menurut Kamus Dewan bermaksud enggan berurusan dengan seseorang atau yang kebiasaannya untuk menyatakan rasa tidak bersetuju atau memaksa individu atau institusi yang berkenaan menerima syarat tertentu.

Boikot dalam Islam pula boleh dilihat sebagai tindakan menentang penindasan dan ketidakadilan. Menyokong boikot barangan atau entiti yang terlibat dalam tindakan yang dianggap zalim atau melanggar hak asasi manusia adalah sebahagian daripada tanggungjawab umat Islam. Prinsip keadilan dan kesaksamaan adalah aspek penting dalam Islam. Boikot mungkin dipandang sebagai cara menyuarakan penentangan terhadap perlakuan yang tidak adil atau berlawanan dengan nilai-nilai Islam. Boikot terhadap barangan Israel sering kali dilihat sebagai sokongan praktikal terhadap hak dan keadilan untuk umat Palestin yang menghadapi konflik dan penindasan.

Dalam Islam, terdapat keperluan untuk menjauhi transaksi haram atau melanggar prinsip syariah. Boikot dapat dipandang sebagai langkah untuk menghindari kepentingan dalam perniagaan yang tidak sah atau meragukan. Boikot boleh berperanan sebagai cara untuk mengingatkan pemimpin dan masyarakat akan tanggungjawab mereka terhadap perlindungan hak asasi manusia dan keadilan. Boikot dapat dilihat sebagai perbuatan solidariti antara umat Islam dalam menyokong isu yang memerlukan perhatian dan tindakan bersama.

Boikot yang dilakukan dengan mengikut prinsip syariah dan tanpa melibatkan unsur keganasan atau ketidakstabilan adalah satu bentuk amal kebajikan. Allah SWT memerintahkan manusia saling membantu sesama manusia. Boikot menyebabkan penurunan eksport barangan Israel dan memberikan tekanan ekonomi kepada negara itu. Pengurangan pasaran dan pelanggan menyebabkan pengurangan pendapatan bagi syarikat Israel. Boikot mencipta tekanan politik dan diplomatik terhadap Israel, terutama apabila negara dan entiti antarabangsa menyertai gerakan tersebut. Israel mungkin menghadapi kritikan dan isolasi di arena antarabangsa.


Penulis Penyelaras Program Khas Bahasa Arab, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya (UM), Pusat Pendidikan UM, Bachok

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 17 November 2023 @ 6:00 AM