KERJASAMA berpasukan adalah inti pati kepada kejayaan sesebuah organisasi. FOTO Arkib NSTP
KERJASAMA berpasukan adalah inti pati kepada kejayaan sesebuah organisasi. FOTO Arkib NSTP
DSP Dr Mohd Roslan Mohd Tahir

Riuh rendah mesyuarat dalam sebuah jabatan kerajaan apabila semua ahli bertelagah sesama sendiri termasuk ada yang menepuk meja dengan kuat diiringi nada suara yang tinggi. Semuanya tidak sependapat lalu bertelagah mengenai beberapa isu jabatan itu hingga sanggup bertengkar dan bermusuhan sesama sendiri.

Apabila dikenangkan semula, bekerja dalam sesebuah organisasi atau jabatan sama ada kerajaan atau swasta sangat banyak kerenah, birokrasi dan 'hengki pengkie' (istilah bagi huru hara). Mana tidaknya, setiap orang mempunyai kepala (pendapat) sendiri dan masalah sendiri. Jika boleh bekerjasama pun sangat susah untuk diamalkan atau dijalankan. Perselisihan pendapat sering berlaku kadang kala menyebabkan pertengkaran, pergeseran atau bermasam muka, suka atau tidak kerja mesti diteruskan bagi mencapai objektif, visi dana misi sesebuah organisasi itu.

Masalah yang timbul akan berkisar pada tahap tertentu sama ada pekerja biasa (bawahan), penyelia (pertengahan) dan pemilik (stake holder) atau pemimpin tertinggi.

Ketiga-tiga peringkat ini akan mempunyai masalah dan beban tugas masing-masing bagi menjayakan sesebuah jabatan atau organisasi dan ada kalanya, ketiga-tiga peringkat ini tidak sehaluan hingga menyebabkan kejatuhan atau kegagalan sesebuah organisasi atau jabatan itu. Apa yang sangat penting dalam pelan jangka panjang dan masa kini sesebuah organisasi adalah kerjasama. Kerjasama antara orang dalam proses menyelesaikan tugas adalah apa yang membuat kerja dilakukan dengan berkesan. Apabila bekerjasama, pasukan menjadi asas bagi mana-mana projek, sungguh luar biasa untuk melihat bagaimana hasilnya dipengaruhi.

Mana-mana tempat kerja atau ruang kerja dalam talian yang mendorong semangat kolaborasi (sama ada rakan sepasukan berada jauh atau di lokasi sama) menjadikan persekitaran yang memudahkan kejayaan. Mengagihkan beban kerja di antara sumber atau menentukan bagaimana aliran kerja akan terungkap sebagai kolektif memungkinkan kerja berpasukan yang lebih baik untuk menjadikan sesuatu berjalan lebih lancar.

Inilah sebabnya mengapa kerja berpasukan dan kerjasama memberi kesan positif dan profesional. Kerjasama berpasukan adalah inti pati kepada kejayaan sesebuah organisasi. Bagaimana kerjasama itu hendak dibentuk bergantung kepada persekitaran atau situasi keadaan sesebuah jabatan. Sesebuah jabatan kerajaan tidak sama dengan swasta yang mana kedua-duanya berorientasikan khidmat untuk masyarakat dan swasta untuk mewujudkan keuntungan yang baik.

Beberapa tips berikut adalah cadangan bagi mewujudkan kerjasama yang penting dalam sesebuah organisasi.

• Berinteraksi dengan orang lain. Kemahiran ini dibawa oleh setiap individu dalam pasukan. Kemahiran interpersonal menjadi sumbangan kepada kolektif. Walaupun rakan sepasukan rendah diri, rasa malu atau 'low profile', mereka masih boleh menambah dinamik kumpulan dengan cara lain. Mungkin orang ini 'low key', tetapi akibatnya, berfokus dan dapat menghasilkan karya teknikal yang sangat terperinci. Sebaliknya, seseorang yang lebih ramah dan menarik mungkin lebih sesuai untuk memudahkan acara berkumpulan atau menjadi pengarah.

Sebaliknya, kekurangan kemahiran interpersonal memainkan peranan besar dalam mencetuskan sebuah kumpulan yang dinamik. Apabila rakan sekerja kelihatan merendahkan atau mendominasi, tenaga ini akan mempengaruhi orang lain dalam pasukan. Ada kemungkinan ahli pasukan merasa kurang senang berkongsi atau terbuka ketika mereka merasa dihakimi atau direndahkan. Ini boleh menimbulkan pergeseran dan tidak dianggap sebagai bentuk 'kolaborasi yang sihat'.

• Cara semua orang berkomunikasi antara satu sama lain. Apabila pendekatan komunikasi terbuka luas, yang bermaksud setiap pekerja diberi peluang untuk berbicara. Tidak ada yang merasa canggung atau tidak selesa untuk meminta nasihat, meminta pertolongan atau berkongsi pendapat yang berpendidikan. Apabila penyelesaian diperlukan, secara bersama-sama, penyelesaian dapat dicapai. Kerjasama yang meningkat mula terbentuk apabila pengurus berusaha meningkatkan kerja berpasukan bermula dengan diri mereka sendiri. Mereka dapat membuat 'sarang' yang selamat dan mempromosikan kerjasama apabila mereka menetapkan nada untuk diikuti oleh semua orang.

Sebagai contoh, pengurus, pihak atasan atau pemimpin boleh membuka perbualan ketika mereka berkongsi perjalanan atau perjuangan peribadi mereka sendiri. Dengan meminta nasihat pasukan dan menunjukkan sedikit kerendahan diri, semua orang diundang untuk mendalami dan berkongsi pandangan mereka.

• Memupuk rasa persahabatan. Ia boleh dibuat dengan hang out maya, makan tengah hari berpasukan, saat gembira di musim perayaan, ruang rehat dengan permainan dan sebagainya.

• Pengurusan yang betul memberikan batasan individu untuk bekerja di dalamnya dan mewujudkan struktur yang mendorong kerjasama dalam pasukannya. Setiap orang mahu menghasilkan karya yang baik dan berbangga dengannya.

Menerusi bimbingan, pengurusan terbaik dan kepercayaan, ketua pasukan akan mengetahui siapa yang dapat melakukan apa, kekuatan dan kelemahan masing-masing. Ramai individu memiliki keistimewaan yang kita tidak tahu dan tidak diketengahkan seadanya.

• Akauntabiliti ketua atau pemimpin adalah tunjang yang membuat sesuatu itu bergerak dan ia membolehkan orang merasa bangga dengan pekerjaan mereka dengan memotivasi orang lain untuk melakukan yang terbaik. Manusia sebagai makhluk sosial pasti akan memerlukan bantuan daripada orang lain, manusia tidak biasa hidup sendirian kerana asalnya memang manusia amat saling bergantung antara satu sama lain.

Semoga kita semua terbentuk dalam sebuah organisasi yang hebat dengan kerjasama utuh bagi menjadikan organisasi kita yang terulung dan mencapai hasrat kerajaan.

Penulis Timbalan Ketua Polis Daerah Seri Alam, Johor

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 4 Oktober 2022 @ 7:01 AM