SALIMEY ketika melawat Cico di hospital baru-baru ini. FOTO ihsan Salimey
SALIMEY ketika melawat Cico di hospital baru-baru ini. FOTO ihsan Salimey
Ramlah Zainal

 

Kuala Lumpur: "Cico Harahap beritahu dia tak ada sumber pendapatan sejak berdepan masalah kesihatan.

"Tiada siapa mahu mengambilnya berlakon kerana ada masalah percakapan." kata penyanyi, Salimey Abu Bakar.

Salimey yang juga rakan baik kepada pelakon lelaki itu berkongsi luahan berkenaan ketika melawatnya di Hospital Ampang, baru-baru ini.

Katanya, Cico yang dirawat di hospital kerana menghidap masalah jantung hingga kakinya bengkak sudah dibenarkan pulang ke rumahnya sejak 1 Syawal lalu. 

"Secara kebetulan, saya melawat keluarga mentua yang sakit di hospital sehari sebelum raya dan bertemu Cico yang turut dirawat di situ.

"Sepanjang yang saya tahu, Cico sudah lama sakit jantung dan dia dimasukkan ke  hospital itu kerana kakinya bengkak. 

  "Cico beritahu, doktor benarkan dia pulang ke rumah di Ampang pada keesokan harinya (Rabu) untuk beraya bersama anaknya (1 Syawal)," katanya kepada Harian Metro.

Mengulas perkembangan Cico lagi, kata Salimey, anak artis veteran Uji Rashid itu meluahkan perasaan sedih kerana tiada persatuan artis seperti Persatuan Seniman mahupun Persatuan Karyawan yang membantunya ketika ini.

Tambah Salimey lagi, dia juga merancang untuk membantu Cico mendapatkan bantuan dari Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam tempoh terdekat ini.

"Pejabat Perdana Menteri memang ada slot untuk membantu artis atau seniman yang memerlukan bantuan.

"Saya juga pernah membantu menguruskan Ali XPDC mendapat bantuan dari Perdana Menteri menerusi Setiausaha Sulitnya, Ahmad Farhan Fauzi, sebelum ini.

"Bagaimanapun, saya perlu periksa dahulu keadaan kesihatan Cico terlebih dahulu sama ada dia benar-benar layak untuk mendapat bantuan, sumbangan zakat dan sebagainya,"katanya.

Terdahulu, Salimey berkongsi keadaan Cico yang dirawat di hospital menerusi hantaran di Instagram, baru-baru ini.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 15 April 2024 @ 6:32 PM