Sufian Suhaimi.
Sufian Suhaimi.
Georgie Joseph

 

Kuala Lumpur: Penyanyi Sufian Suhaimi, 30, masih memasang impian untuk menceburi bidang akademik dan bercita-cita menjadi pensyarah suatu hari nanti.

Sufian yang memiliki Ijazah Sarjana Komunikasi Massa dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam yakin kemungkinan besar dia akan capai impian itu.

"Sebenarnya cita-cita jadi pensyarah adalah impian asal sebelum masuk dalam bidang nyanyian. Sebab itulah saya sambung ijazah sarjana di UiTM.

"Tapi, waktu sambung ijazah sarjana, dapat tawaran untuk keluarkan lagu. Alhamdulillah, lagu pun disambut baik. Cita-cita itu taklah macam tak jadi, masih ada angan-angan untuk menjadi pensyarah.

"Mungkin bukan dalam masa terdekat. Insya Allah kalau sudah lama dalam industri, masuk dalam bidang akademik juga tak mustahil. Ada kemungkinan akan berlaku," katanya.

Sufian juga sudah ada sasaran bidang atau subjek apa yang ingin diajarnya apabila bergelar pensyarah nanti.

"Sebelum ini saya pernah mengajar di sekolah menengah kebangsaan, politeknik. Kalau jadi lepas ini, mungkin subjek-subjek komunikasilah," katanya.

Penyanyi lagu Terakhir itu juga tidak menafikan kesibukan karier seni membantutkan seketika impian untuk menyambung pengajian di peringkat Ijazah Doktor Falsafah (PhD).

"Kalau ikutkan sebaik tamat ijazah sarjana, memang ada cita-cita dan keinginanlah nak sambung PhD. Sebab waktu baru habis belajar, semangat nak belajar masih membara dan berkobar.

"Tapi disebabkan habis belajar sudah dua tiga tahun, 'drive' itu sudah tak sama memandangkan saya pun sudah sibuk dengan hal lain juga. Selain muzik, ada berlakon sedikit, ada perniagaan juga," katanya.

Sufian bagaimanapun enggan tamak dan ingin lakukan satu persatu agendanya dengan bersungguh-sungguh.

"Perancangan untuk sambung PhD itu sudah bukan jadi keutamaan. Tak menolak, ada juga tawaran-tawaran untuk tajaan PhD, cuma saya takut apa yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

"Jadi, lebih baik bagi fokus satu persatu apa yang saya tengah buat," katanya.

 

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 24 April 2023 @ 6:24 PM