Filem arahan Opie Zamie belum ditayangkan di mana-mana platform.
Filem arahan Opie Zamie belum ditayangkan di mana-mana platform.
Georgie Joseph


Kuala Lumpur: Filem Korsakoff arahan Opie Zamie dan terbitan D'Alpha Legacy (M) Sdn Bhd memenangi kategori Filem Psikologi Terbaik di Festival Filem Dunia Cannes (CWFF), kelmarin.

Penerbitnya Diyana Ismail berkata, mereka sangat berbesar-hati dan bangga dengan pengiktirafan itu meskipun filem terbabit belum ditayangkan secara rasmi.

"Alhamdulillah filem ini diiktiraf juri profesional di Festival Filem Dunia Cannes, bukan De Cannes ya. Ada beza. Walaupun tidak menampilkan ramai pelakon namun keserasian antara satu sama lain cukup menjadi.

"Kami juga memberi kepercayaan kepada Elly Ariffin untuk menerajui filem itu. Sekali gus ini membuktikan filem tempatan memang boleh diangkat ke peringkat antarabangsa. Filem ini belum ditayang lagi di mana-mana platform.

"Saya juga ingin mengucapkan terima kasih terutama kepada rakan niaga saya Nur A'minahtul Mardiah yang menjadikan projek ini realiti," katanya.

Filem yang menjalani penggambaran pada hujung tahun lalu itu menampilkan Elly, Iqram Dinzly, Erra Fazira, Azhan Rani, dan Ning Baizura. Meskipun tidak ramai, mutu filem terbabit nyata cukup memuaskan.

Festival Filem Dunia Cannes yang diasaskan Karolina Bomba adalah acara pengiktirafan tahunan kepada filem, filem pendek, dokumentari, animasi, muzik video, komersial, siri web, dan lain-lain. Ia dilancarkan pada 2020.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 27 September 2022 @ 4:48 PM