Prestasi Chong Wei perlu dinilai pada setiap pertandingan kata Khairy. - Pix fail NSTP
Prestasi Chong Wei perlu dinilai pada setiap pertandingan kata Khairy. - Pix fail NSTP

Putrajaya: Datuk Lee Chong Wei perlu diberi ruang mengembalikan prestasi cemerlangnya tanpa dibebani dengan harapan memenangi pingat emas di Sukan Olimpik Rio tahun depan, kata Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata walaupun kembali menemui sentuhan juara dengan kejayaan di Terbuka Perancis semalam, jaguh badminton perseorangan negara itu harus diberi masa sebelum sebarang kesimpulan dibuat mengenai peluangnya menghadiahkan pingat kepada negara.

"Susah nak kata sama ada Chong Wei sudah dapat kembalikan prestasi cemerlangnya tetapi saya yakin kemenangan semalam memberikan satu rangsangan moral cukup penting kepadanya," katanya mengulas kejayaan Chong Wei menewaskan pemain Taiwan Chow Tien Chen yang juga pilihan keenam kejohanan itu semalam.

Khairy berkata harapan terhadap Chong Wei perlu dinilai berdasarkan aksi konsisten setiap pertandingan disertainya sebelum Sukan Olimpik 2016 di Rio de Janeiro, Brazil terutamanya berhadapan dengan pemain ternama seperti Chen Long dan Lin Dan dari China.

Bercakap pada sidang media selepas melancarkan Kejohanan Perahu Layar Remaja Dunia ISAF (ISAF YWC 2015) di sini hari ini beliau berkata secara umumnya bekas pemain nombor satu dunia itu tiada masalah dan rekod pertemuan juga menunjukkan Chong Wei konsisten menewaskan pencabarnya.

"Jadi untuk berjaya di Rio nanti saya percaya beliau ada banyak lagi perkara yang dapat dipertingkatkan dari segi prestasi sebelum kita dapat betul-betul membuat kesimpulan bahawa beliau bersedia bagi pingat emas," katanya.

Khairy berkata kejayaan itu juga pastinya melonjakkan kedudukan Chong Wei daripada ranking ke-19 dunia ketika ini, sekaligus memberikan suntikan dalam meningkatkan semula keyakinan pemain itu dalam pemburuannya ke Sukan Olimpik.

Kemenangan di Stadium Pierre de Coubertin, Paris itu merupakan kejayaan sulung Chong Wei dalam saingan Siri Super tahun ini selepas kembali beraksi Mei lalu susulan digantung selama lapan bulan berhubung kes doping. - Bernama

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 26 Oktober 2015 @ 3:07 PM