Serdang: Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia berjaya menempatkan 482 pesara yang berdaftar dengan portal Jobs Malaysia dalam pelbagai sektor pekerjaan dalam tempoh lapan bulan pertama tahun ini.

Penolong Pengarah Tenaga Kerja, Junaidah Tukiman berkata pesara kerajaan dan swasta itu ditempatkan antaranya dalam sektor pengurusan, profesional, pertanian, perkhidmatan penjualan, pekerja mahir dan operator loji bergantung kepada kelulusan akademik.

Ketika ditemui pada Karnival 1Pesara, di sini, hari ini, beliau berkata daripada jumlah itu, 369 ialah pesara lelaki dan selebihnya perempuan.

Menurut Junaidah golongan pesara merupakan pemohon minoriti dalam portal Jobs Malaysia iaitu kira-kira 557 orang daripada keseluruhan pemohon iaitu 403,906 pemohon siswazah dan bukan siswazah.

“Setakat ini, kita tidak menetapkan sasaran jumlah pesara yang akan mendaftar dengan Jobs Malaysia kerana program (pengambilan pesara awam ) ini baharu dilancarkan beberapa bulan lepas di bawah program Sokongan Pesara Perkhidmatan Awam 1Malaysia (1MCSRS),” katanya.

“Mereka perlu mendaftar di portal 1MCSRS terlebih dahulu. Kemudian Jabatan Perkhidmatan Awam akan saring dan hantar kepada Kementerian Sumber Manusia menerusi Jobs Malaysia. Jobs Malaysia akan tawar padanan kerja melalui program yang kita ada,” katanya.

Mengenai Karnival 1Pesara, Junaidah berkata enam syarikat yang turut serta dalam karnival itu juga menyediakan pelbagai peluang pekerjaan atau perniagaan untuk pesara.

Sementara itu, jurucakap The Store Corporation Bhd (he) berkata bekerja secara separuh masa atau sepenuh masa di pasar raya mungkin boleh dijadikan sumber pendapatan sampingan pesara.

“Kita mempunyai 74 cawangan di seluruh negara yang mempunyai kekosongan khususnya sebagai pengawal keselamatan atau juruwang. Jika kita tidak ambil pesara siapa lagi yang mahu kerja kerana anak-anak muda juga tidak berminat dengan kerja seperti ini yang dikatakan tidak bebas dan penat,” katanya.

Bakal pesara SUPT Hanafi Daud, 59, berkata beliau berhasrat menceburi perniagaan restoran makanan francais selepas bersara kelak.

Ketua Unit Pengajian Siasatan Jenayah Komersial Maktab Polis Diraja Malaysia, Cheras itu berkata Karnival 1Pesara memberi peluang kepada bakal pesara sepertinya merancang aktiviti selepas bersara.

“Tetapi bagi saya ceramah perancangan selepas bersara perlu dilakukan lebih awal supaya kami boleh merancang lebih awal apa yang perlu dilakukan,” katanya.

Karnival 1Pesara, yang berlangsung di Malaysia Agro Exposition Park, Serdang (MAEPS) itu memberi ruang kepada pesara dan bakal pesara mendapatkan maklumat mengenai faedah dan ganjaran persaraan yang disediakan untuk kemudahan mereka.

Pelbagai aktiviti diadakan sejak semalam dan berakhir hari ini antaranya seminar pengurusan dan pembangunan keusahawanan, klinik pemeriksaan dan penjagaan kesihatan, padanan kerjaya serta pameran agensi kerajaan dan swasta.

Ia dirasmikan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal. - Bernama

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 24 September 2014 @ 11:01 PM