GAMBAR Rozita bertudung dimuat naik pada akaun Instagram pengurusnya, Afeeq Abdul Wahab.
GAMBAR Rozita bertudung dimuat naik pada akaun Instagram pengurusnya, Afeeq Abdul Wahab.
Oleh Wahi Aziz


Kuala Lumpur: “Tak tahu nak gambarkan perasaan sekarang. Yang pasti saya rasa sangat tenang dan seronok dengan perubahan ini,” kata pelakon Rozita Che Wan mengesahkan dirinya kini berhijab penuh sebaik pulang daripada menunaikan ibadah umrah, hari ini.

Rozita atau nama penuhnya Rozita Abu Bakar @ Che Wan, 44, berkata, keinginan untuk bertudung semakin memuncak sejurus dia dan suaminya, pelakon Zain Saidin tiba di Mekah, minggu lalu.

“Saya memang sudah lama tanam niat (untuk berhijab) cuma sebelum ini mungkin hati tak dibuka sepenuhnya lagi. Urusan berhijab bukan benda main-main dan perlu ambil serius setiap aspek. Persediaan diri kena diambil kira sebab saya seorang selebriti.

“Apabila saya sudah bersedia, saya cuba-cuba pakai pada sambutan hari lahir Zain ke-31, minggu lalu dan selepas itu kami menunaikan umrah. Sejak itu, saya semakin selesa dan yakin. “Alhamdulillah saya sangat bersyukur sebab diberikan hidayah ini,” katanya.

Rozita menarik perhatian ramai minggu lalu apabila mengenakan tudung penuh pada sambutan hari lahir Zain. Kejutan itu ternyata mendapat reaksi positif dan gembira daripada peminat pelakon Kiah Pekasam ini.

Difahamkan, Rozita terdorong untuk berhijab atas doa dan hasrat Zain untuk melihat isterinya menutup aurat.

Rozita yang baru pulang ke tanah air sebentar tadi mengesahkan penghijrahannya menerusi sekeping gambarnya bertudung yang dimuat naik pada akaun Instagram pengurusnya, Afeeq Abdul Wahab.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 5 Mac 2015 @ 6:10 PM