LANGKAH 1: Titiskan minyak aromaterapi pada tapak tangan. Ratakan minyak menggunakan empat jari.
LANGKAH 1: Titiskan minyak aromaterapi pada tapak tangan. Ratakan minyak menggunakan empat jari.
LANGKAH 2: Letak empat jari mengikut posisi gambar, tekan lembut sambil melipat genggam ke hujung tapak kaki bayi.
LANGKAH 2: Letak empat jari mengikut posisi gambar, tekan lembut sambil melipat genggam ke hujung tapak kaki bayi.
LANGKAH 3: Ulang urutan mengikut langkah 2 pada kedua-dua kaki sekurang-kurangnya satu ke dua minit.
LANGKAH 3: Ulang urutan mengikut langkah 2 pada kedua-dua kaki sekurang-kurangnya satu ke dua minit.
LANGKAH 4: Ikut langkah 1, tekan lembut hujung jari pada bahagian dada bayi
LANGKAH 4: Ikut langkah 1, tekan lembut hujung jari pada bahagian dada bayi
LANGKAH 5: Usap dada dengan teknik urutan rama-rama.
LANGKAH 5: Usap dada dengan teknik urutan rama-rama.
LANGKAH 6: Akhiri dengan urutan lembut di bahagian belakang tubuh bayi.
LANGKAH 6: Akhiri dengan urutan lembut di bahagian belakang tubuh bayi.
Intan Mas Ayu Shahimi
imas@hmetro.com.my


Selesema dan batuk antara penyakit yang kerap dihidapi bayi berikutan faktor cuaca, jangkitan di pusat penjagaan, persekitaran tidak sihat serta disebabkan ketahanan imun tubuh si kecil yang masih rendah.

Walaupun selesema dan batuk dikategorikan sebagai penyakit ringan, ia bukan alasan ibu bapa bersikap sambil lewa, terutama membabitkan bayi yang masih kecil. Ini kerana selesema ringan yang diabaikan boleh mengganggu keselesaan anak dan berisiko membawa penyakit lebih serius seperti bronkitis dan radang paru-paru atau pneumonia.

Dari sudut perubatan, selesema dikatakan mudah terjadi disebabkan jangkitan virus pada saluran pernafasan bahagian atas, manakala batuk berlaku hasil tindak balas tubuh untuk membantu mengeluarkan kahak dari saluran pernafasan.

Di Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak lagi membenarkan penggunaan ubat batuk dan selesema bagi kanak-kanak di bawah umur dua tahun sejak 2007. Manakala Pentadbiran Makanan dan Ubatan (FDA) di Amerika Syarikat pula menggandakan larangan dengan menambah saranan supaya kanak-kanak di bawah umur enam tahun tidak digalakkan diberi ubat batuk dan selesema.

Ini disebabkan banyak kajian membuktikan ubat batuk dan selesema tidak berkesan untuk mengubat gejala penyakit berkenaan bagi kanak-kanak, sebaliknya membawa kesan sampingan yang lebih buruk.

Menyedari masalah itu, NARINAR Group Sdn Bhd memperkenalkan produk terapi selesema bayi untuk membantu mengurangkan simptom selesema dan batuk, sekali gus memberi keselesaan berpanjangan untuk si manja.

Produk NARINAR FLUtherapy tidak perlu diambil secara oral, sebaliknya dititis ke tapak tangan untuk urutan tapak kaki bayi, dada, bahagian belakang tubuh serta perut.

Menurut pengasasnya, Shazren Shah, minyak aromaterapi berkenaan dihasilkan daripada pati tumbuhan eksotik dan dirumus secara khusus untuk bayi berusia dua tahun ke bawah.

“Produk ini diperbuat daripada minyak pati asli lavender, lemon dan pudina. Lebih istimewa ia turut mengandungi gam arab atau Boswellia carteri yang mempunyai banyak kebaikan kepada kesihatan.

“Semua bahan yang terkandung dalam minyak aromaterapi ini 100 peratus semula jadi dan bebas bahan kimia. Kami gunakan minyak zaitun asli sebagai minyak asas supaya ia mudah menyerap pada kulit dan selamat digunakan untuk semua peringkat usia,” katanya.

Jelasnya, pati minyak bunga eksotik lavender dipilih dalam ramuan produk kerana bersifat antibakteria dan antiinflamasi yang tinggi. Malah, ia juga bagus untuk membantu melegakan saluran pernafasan yang bengkak akibat selesema, batuk berpanjangan dan bertindak sebagai penenang tubuh dan minda.

“Minyak dengan aroma menyegarkan pudina mempunyai keistimewaan dalam membantu melegakan masalah pernafasan bayi. Jadi, tidak hairan minyak pudina popular dalam kebanyakan produk merawat selesema. Ia juga penyelesaian yang baik untuk masalah kembung yang lazimnya berlaku pada bayi.

“Pati lemon pula bersifat antivirus dan sudah terkenal dengan kebolehannya melawan jangkitan. Paling utama, minyak aromaterapi ini juga mengandungi gam arab iaitu tumbuhan yang mampu meningkatkan daya imun tubuh serta berfungsi membantu melonggarkan kahak bayi,” katanya.

Bagaimanapun kata Shazren, keberkesanan produk terapi selesema ini bergantung kepada kaedah penggunaan yang betul. Atas faktor itu, pihaknya tidak memberi fokus kepada pemasaran di kios mahupun kedai jamu, sebaliknya melantik wakil perunding untuk memberi khidmat nasihat mengenai penggunaan produk.

“Memandangkan ia diperbuat daripada bahan semula jadi, minyak aromaterapi ini perlu disapu setiap 15 hingga 30 minit di titik tertentu yang berkait dengan masalah selesema dan batuk berpanjangan. Bagi tujuan mencegah pula, minyak ini hanya perlu digunakan dua kali sehari. Ini pentingnya sesi rundingan kerana perunding akan memberi penerangan mengenai kaedah penggunaan yang tepat bagi mendapat hasil optimum,” katanya.

Jelas Shazren, pengguna juga tidak perlu risau mengenai tahap keselamatan kerana minyak ini sudah melalui tiga siri ujian SIRIM iaitu ujian logam terlarang, mikroorganisma dan iritasi kulit, yang mengesahkan ia bebas logam berat dan mikroorganisma berbahaya serta mesra kulit.

“Lebih menarik, walaupun minyak aromaterapi ini khusus untuk melegakan selesema, ia juga berupaya menenangkan bayi pada saat kembung perut, tidak selesa atau sukar tidur nyenyak.

“Banyak teknik urutan khas yang boleh diamalkan. Secara tidak langsung ia mengeratkan lagi hubungan antara ibu bapa dan bayi,” katanya.

Panduan menggunakan NARINAR FLUtheraphy:

Jika bayi anda selesema atau batuk:

1. Titiskan minyak di tapak kaki menggunakan teknik Vitaflex, dada dan belakang badan. Calit nipis di hidung jika tersumbat.

2. Ulang setiap 15 hingga 30 minit untuk dua jam. Selepas selesema atau batuk berkurang, jarakkan kekerapan. Minyak aromaterapi ini perlu disapu dengan kerap kerana ia diperbuat daripada pati tumbuh-tumbuhan yang mudah diserap oleh tubuh.

3. Lakukan urutan lembut di zon-T wajah bayi.

4. Lakukan teknik urutan Vitaflex fokus pada titik sinus dan paru-paru.

5. Lakukan teknik tepukan percussion atau cupping untuk melonggarkan kahak dan lendir.

Jika bayi demam:

1. Lakukan teknik sama seperti bayi selesema atau batuk.

2. Titiskan satu hingga dua titik minyak di pelipat kaki dan tangan.

3. Titiskan dua hingga empat titik minyak di sepanjang tulang belakang.

Jika bayi sakit perut atau kembung:

1. Titiskan dua hingga empat titik di perut. Urut lembut.

2. Sembelit - titiskan dua hingga empat titik dan urut lembut perut membulat pusingan arah jam.

3. Cirit-birit - titiskan dua hingga empat titik dan urut lembut perut membulat pusingan lawan arah jam.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 1 Mac 2017 @ 11:30 AM