FOTO Shiraz Ali
FOTO Shiraz Ali
Fairul Asmaini Mohd Pilus


Kuala Lumpur: Institut Jantung Negara (IJN) cipta sejarah perubatan baru apabila berjaya melakukan pembedahan memasang ‘Peranti Injap Saluran Pulmonari Boleh Serap’ yang pertama di rantau ini.

Peranti berkenaan dipasang pada tiga pesakit kanak-kanak yang mengalami masalah jantung kongenital dan ia dibangunkan oleh Xeltis dari Switzerland.

Peranti berkenaan baru diperkenalkan tahun lalu bagi membantu menyediakan saluran darah dari jantung kanan ke paru-paru.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Dr Mohd, berkata peranti itu diperbuat daripada bahan berasaskan polimer dan ia boleh diserap oleh badan sebelum membantu badan membentuk tisu sendiri.

Sebelum ini, katanya, dua pusat perubatan jantung di Budapest, Hungary dan Krakow, Poland berjaya melakukan pembedahan yang sama ke atas empat pesakit.

"Di rantau Asia Pasifik, IJN adalah pusat perubatan jantung pertama yang berjaya melakukan pembedahan memasang peranti berkenaan.

"Peranti Injap Saluran Pulmonari Boleh Serap ini sesuai untuk pesakit jantung kongenital berusia antara dua hingga 22 tahun yang mengalami masalah tiada saluran darah atau saluran darah sempit.

"Pembedahan ke atas tiga pesakit kanak-kanak itu masing-masing mengambil masa empat jam dan ia diketuai oleh Pakar Kardiotorasik Dr S Sivakumar," katanya pada sidang media di IJN.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 20 Oktober 2016 @ 9:18 PM