Sofyan Rizal Ishak
sofyan.rizal@hmetro.com.my

Kuala Lumpur: Industri hartanah kini menyaksikan permintaan terhadap rumah kos rendah dan sederhana (mampu milik) semakin meningkat berikutan kecenderungan pembeli yang lebih berhati-hati dalam pelaburan hartanah masing-masing ekoran keadaan ekonomi tidak menentu pada masa kini.

Trend itu menyebabkan pemaju mula beralih kepada projek pembangunan rumah kos rendah dan mampu milik di mana ia boleh dilihat daripada bilangan unit rumah yang dibina pada awal tahun lalu sehingga Jun 2016.

Tinjauan Industri Hartanah bagi separuh pertama 2016 yang dikeluarkan oleh Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) menunjukkan 51 peratus daripada projek unit kediaman dilancarkan adalah pada harga RM200,000 hingga RM500,000 dengan 14 peratus daripada jumlah itu adalah hartanah di bawah RM200,000.

Presiden REHDA, Datuk Seri FD Iskandar FD Mansor berkata, pelancaran kediaman berharga RM200,000 ke bawah pada separuh pertama tahun ini meningkat dua setengah kali ganda iaitu 14 peratus berbanding hanya enam peratus pada separuh kedua tahun lalu.

Menurutnya, kebanyakan pemaju cuba mewujudkan lebih banyak pelancaran rumah mampu milik yang berharga antara RM200,000 hingga RM500,000 dan RM200,000 ke bawah bagi memenuhi keperluan golongan berpendapatan sederhana dan rendah (M40 dan B40).

“Kami cuba untuk membina dan melancarkan rumah mampu milik serta kos rendah kepada orang ramai namun ia tidak mendapat sambutan mengalakkan dan tiada jualan langsung dicatatkan terutama bagi rumah kos rendah/flat,” katanya.

Tinjauan itu turut menunjukkan kebanyakan pemaju menghadapi masalah membina dan melancarkan rumah mampu milik meskipun terdapat peningkatan peratusan daripada aspek bilangan unit kediaman pada harga RM200,000 hingga RM500,000 dan RM200,000 ke bawah.

Pemaju berpendapat faktor harga tanah tinggi menjadi cabaran utama kepada pemaju hartanah dalam menyediakan rumah mampu milik di samping faktor lain seperti peningkatan kos keseluruhan menjalankan perniagaan, memerlukan subsidi bersilang daripada hartanah lebih mewah, tidak konsisten dengan persekitaran hartanah dan sebagainya.

Beliau berkata, separuh pertama 2016 menyaksikan kebanyakan pemaju lebih cenderung membina dan melancarkan unit kediaman di atas tanah iaitu sebanyak 65 peratus berbanding 35 peratus unit kediaman strata dengan teres dua tingkat mendominasi pelancaran diikuti apartmen/kondominium dan rumah kos rendah/flat.

“Bagaimanapun, terdapat penurunan dari aspek demografi pembeli kali pertama kepada 34 peratus pada tempoh masa ini berbanding 47 peratus pada separuh kedua tahun lalu dan ia perlu diberi perhatian serius oleh semua pihak berkaitan,” katanya.

Iskandar berkata, permasalahan kepada unit kediaman tidak dijual itu disumbang kegagalan pembeli dalam menyediakan pembiayaan akhir dan penolakan pinjaman selain faktor lain seperti kurangnya minat dan permintaan di samping kuota Bumiputera tidak diberikan.

“Kebanyakan daripada pemaju sependapat bahawa ia menjadi faktor utama di mana ia disumbang oleh latar belakang kredit pembeli, pendapatan pembeli tidak layak dan margin rendah pembiayaan.

Dari aspek penolakan bank untuk pembiayaan akhir, hampir semua jenis hartanah mengalami kesan pada separuh pertama tahun ini dengan unit kediaman berharga RM500,000 mengalami situasi terbabit iaitu sebanyak 27 peratus berbanding unit kediaman pada harga di atas RM500,000, RM700,000, RM1 juta dan RM2.5 juta.

Semua maklumat di atas jelas menunjukkan masih banyak perkara perlu dilakukan untuk memastikan lebih ramai pembeli rumah iaitu terdiri daripada individu B40 dan M40 terutama dalam kalangan pembeli pertama mampu memiliki rumah mampu milik berdasarkan pendapatan masing-masing.

Mungkin pinjaman wang yang disyorkan melalui Akta Pinjaman Wang 1951 (Pindaan 2011) dan disokong REHDA dilihat mampu mengatasi masalah margin pembiayaan rendah, namun ia bukanlah sekadar itu sahaja kerana kerajaan perlu memainkan peranan dalam mengawal harga rumah, mewujudkan peraturan ketat, melindungi pembeli dan memantau pelaksanaan bagi memastikan ia berkesan dalam membantu golongan sasaran ini.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 17 September 2016 @ 5:02 AM