DARI (kiri) Azwar, Thong Meow Keong, Muhammad Yazid dan Chan Min-Kyi pada majlis pelancaran produk Genotropin GoQuick di Kuala Lumpur, baru-baru ini.
DARI (kiri) Azwar, Thong Meow Keong, Muhammad Yazid dan Chan Min-Kyi pada majlis pelancaran produk Genotropin GoQuick di Kuala Lumpur, baru-baru ini.
BANDINGKAN saiz dengan kanak-kanak seusia untuk menilai sama ada alami masalah tumbesaran.
BANDINGKAN saiz dengan kanak-kanak seusia untuk menilai sama ada alami masalah tumbesaran.
Hidayatul Akmal Ahmad

Pernahkah anda melihat situasi di mana kanak-kanak berusia dua hingga lima tahun mengalami masalah tumbesaran terbantut. Jika ia, anda perlu segera mencari alternatif untuk mengatasinya.

Lazimnya kadar tumbesaran bagi setiap kanak-kanak adalah setara sekiranya mereka diberi nutrien yang mencukupi dan seimbang.

Menurut Pakar Perunding Pediatrik Endokrinologi, Pusat Perubatan Universiti Malaya, Prof Madya Dr Muhammad Yazid Jalaludin, pertumbuhan normal seorang kanak-kanak adalah hasil pengaruh banyak faktor dan merangkumi nutrisi, genetik, hormon tumbesaran (growth hormone) serta pelbagai lagi hormon yang lain.

“Ibu bapa seharusnya peka dengan keadaan fizikal anak masing-masing, sama ada mereka mempunyai saiz yang sama dengan kanak-kanak seusia mereka atau sebaliknya.

“Sekiranya tidak, ini bermakna anak mengalami masalah tumbesaran yang salah satu penyebabnya adalah apabila badan tidak dapat menghasilkan hormon tumbesaran yang mencukupi dengan sendirinya,” katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran produk Genotropin GoQuick oleh Pfizer, di ibu kota, baru-baru ini.

Beliau menjelaskan, di Malaysia, hormon tumbesaran manusia rekombinan (rhGH) untuk pesakit yang mempunyai kekurangan hormon tumbesaran dijual secara komersial sejak 1982.

Bagaimanapun, penggunaan terapi hormon tumbesaran tidak berkembang sepantas yang diingini walaupun ia semakin mudah didapati, disebabkan kekurangan kesedaran bukan sahaja dalam kalangan orang awam tetapi juga kakitangan kesihatan.

“Oleh kerana kekurangan hormon tumbesaran hanya dialami oleh sebahagian kecil populasi, kira-kira 0.0003 peratus kebanyakan pengamal penjagaan kesihatan mungkin tidak pernah berhadapan kes seperti ini.

“Kesilapan diagnosis mungkin terjadi dan menyebabkan pesakit lewat menerima rawatan serta memberikan kesan yang kurang memberangsangkan kepada hasil rawatannya.

“Sebagai contoh, kanak-kanak yang dilahirkan lebih kecil daripada umur kandungan yang menunjukkan kadar tumbesaran yang rendah, iaitu kumpulan terbesar yang boleh mendapat manfaat daripada terapi hormon tumbesaran, sering diberikan diagnosis yang salah atau lewat didiagnosis, dan ini mengakibatkan hasil rawatan yang kurang optimum.

“Peningkatan kesedaran dan seterusnya berusaha untuk mendiagnosis dan merawat kanak-kanak ini pada peringkat awal adalah amat penting, memandangkan terapi ini harus dimulakan pada usia muda (seperti yang disyorkan) untuk mengoptimumkan kesan dan manfaat rawatan,” katanya.

Dalam pada itu, Prof Pediatrik dan Pakar Perunding Genetik Klinikal, Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) Dr Thong Meow Keong berkata, setiap tahun, kira-kira enam peratus daripada bayi yang baru lahir di seluruh dunia mengalami kecacatan lahir yang serius, berpunca daripada faktor genetik atau separa genetik.

“Sebahagian daripada kes ini ialah penyakit jarang jumpa, yang ditakrifkan sebagai penyakit yang dialami oleh kurang daripada 1 dalam 2,000 orang .

“Pesakit yang menghidap penyakit jarang jumpa berhadapan dengan cabaran kerana kurang kesedaran, pengetahuan dan pemahaman dalam kalangan orang awam mahupun pakar penjagaan kesihatan. Ini ditambah pula dengan ketiadaan ubat dan kekurangan dana untuk membantu rawatan, serta kekurangan kumpulan sokongan awam.

“Faktor itu mungkin sukar bagi pesakit untuk menikmati kualiti hidup yang baik. Oleh itu, usaha yang dilakukan oleh Persatuan Penyakit Jarang Jumpa Malaysia (PPJJM) adalah sangat penting untuk mengubah kehidupan mereka yang mengalami penyakit jenis ini.

“Penyelidikan dan Pembangunan Perubatan memberikan harapan kepada pesakit yang menghidap penyakit seperti Sindrom Turner, iaitu penyakit kromosom yang dikaitkan dengan tubuh yang rendah dalam kalangan wanita dan diketahui bertindak balas dengan baik terhadap terapi hormon tumbesaran,” katanya.

Hadir sama, Pengarah Hal Ehwal Korporat, Kesihatan dan Nilai-Nilai Pfizer (Malaysia) Sdn Bhd, Azwar Kamarudin serta Penasihat Perubatan Pfizer, Dr Chan Min-Kyi.

INFO

Hormon tumbesaran semula jadi ialah bahan yang dihasilkan daripada kelenjar pituitari badan. Kelenjar ini akan mengeluarkan hormon yang mengawal banyak fungsi badan.

Misalnya, hormon tumbesaran semula jadi membantu kanak-kanak membesar, dan orang dewasa memerlukannya untuk kekal sihat. Pertumbuhan normal adalah hasil pengaruh banyak faktor. Faktor ini merangkumi nutrisi, genetik dan pelbagai hormon.

Jika kanak-kanak menunjukkan tumbesaran yang tidak normal, mereka boleh dirujuk kepada pakar endokrin pediatrik yang mahir dalam rawatan masalah tumbesaran dan hormon.

Kekurangan hormon tumbesaran berlaku apabila badan pesakit tidak dapat menghasilkan hormon tumbesaran yang mencukupi dengan sendiri. Bagi kanak-kanak, mereka tidak mampu mencapai kadar tumbesaran normal dan mungkin mengalami masalah kesihatan lain dalam jangka masa panjang seperti pengurangan jisim otot dan ketumpatan mineral tulang serta peningkatan tekanan darah dan tahap kolesterol LDL.

Selain itu, ia turut meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, manakala pesakit dewasa pula mengalami gejala seperti peningkatan lemak badan, pengecilan otot, pengurangan tahap kekuatan dan kesihatan fizikal, kemurungan dan keresahan.

Bagi kanak-kanak, gangguan ini akan menghalang mereka membesar sama seperti rakan sebaya. Keadaan yang boleh menyebabkan gangguan tumbesaran merangkumi:

l Kekurangan Hormon Tumbesaran pada kanak-kanak (GHD), yang berlaku apabila badan kanak-kanak itu sendiri tidak menghasilkan hormon tumbesaran dengan mencukupi. Salah satu petanda jelas GHD ialah kadar pertumbuhan yang sangat perlahan.

Di antara umur dua tahun hingga akil baligh, kanak-kanak yang mengalami GHD mungkin membesar kurang daripada 5 sentimeter (dua inci) setiap tahun. Hormon tumbesaran boleh membantu kanak-kanak mencapai potensi ketinggian yang optimum.

l Kanak-kanak yang dilahirkan kecil berbanding umur kandungan (SGA), berlaku apabila kanak-kanak dilahirkan lebih kecil berbanding kanak-kanak lain yang lahir selepas tempoh kehamilan yang sama.

Kira-kira 2.3 hingga 10 peratus daripada semua bayi dilahirkan dengan SGA. Kebanyakan bayi

SGA mencapai pertum­buhan pampasan yang sewajarnya menjelang umur dua tahun. Bagaimanapun, kira-kira 15 peratus tidak membesar secukupnya dan terus mengalami pertumbuhan yang perlahan sepanjang zaman kanak-kanak.

Rawatan awal dengan rhGH boleh dipertimbangkan bagi kanak-kanak SGA yang masih belum mencapai tahap ketinggian yang sepatutnya apabila mencapai umur lima tahun.

l Sindrom Prader-Willi (PWS), sejenis gangguan genetik yang kompleks yang disebabkan oleh perubahan dalam gen tertentu. Gangguan ini jarang diwarisi daripada ibu bapa. Sindrom ini biasanya berlaku semasa pembentukan janin.

Sindrom Prader-Willi dialami oleh 1 dalam 10,000 hingga 1 dalam 16,000 bayi yang dilahirkan hidup. Selain daripada tubuh yang rendah dan kerencatan mental, kanak-kanak dengan PWS mempunyai lemak badan yang berlebihan, jisim otot yang berkurangan, gangguan tidur dan apnea sentral. Sindrom ini dialami oleh lelaki dan perempuan dengan kekerapan yang sama dan berlaku kepada semua bangsa dan kaum.

Terapi hormon tumbesaran boleh membantu kanak-kanak yang mengalami PWS menjadi lebih tinggi dan meningkatkan jisim otot badan tanpa menambah lemak.

l Sindrom Turner (TS), sejenis gangguan kromosom yang dialami oleh perempuan sahaja. Gangguan ini disebabkan oleh perubahankepada atau ketiadaan satu daripada dua kromosom X yang terdapat pada perempuan.

Sindrom ini dialami oleh kira-kira satu dalam 2,500 bayi perempuan yang dilahirkan hidup, dan menyebabkan pelbagai isu genetik, perkembangan, endokrin, kardiovaskular, psikososial dan reproduktif.

Kekurangan Hormon Tumbesaran (GHD) dalam kalangan orang dewasa, yang berlaku apabila badan orang dewasa tidak menghasilkan hormon tumbesaran yang mencukupi. GHD dalam kalangan orang dewasa mungkin disebabkan oleh kecederaan pada otak atau kelenjar pituitari, atau disebabkan gangguan yang bermula sejak zaman kanak-kanak.

Kekurangan hormon tumbesaran ini juga mungkin disebabkan oleh pembedahan atau rawatan radiasi pada kelenjar pituitari. Dilaporkan bahawa 71.9 peratus daripada pesakit yang mengalami kekurangan hormon tumbesaran sejak zaman kanak-kanak (COGHD) terus mengalami GHD apabila dewasa dan besar kemungkinan memerlukan terapi hormon tumbesaran yang lebih lanjut.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 7 Ogos 2016 @ 10:43 AM