LIMA beranak yang mengaku bersalah mencuri barangan kosmetik. FOTO Izlaily Nurul Ain Hussein
LIMA beranak yang mengaku bersalah mencuri barangan kosmetik. FOTO Izlaily Nurul Ain Hussein
Izlaily Nurul Ain Hussein


Kota Tinggi: Mahkamah Majistret di sini, hari ini membenarkan permohonan penangguhan pelaksanaan hukuman penjara tiga tahun ke atas lima beranak yang mengaku bersalah mencuri barangan kosmetik bernilai RM2,171.50 di Bandar Tenggara, 17 Jun lalu.

Majistret Mazana Sinin membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan oleh peguam Ahmad Zaidi Zainal yang memohon supaya memberi masa bagi permohonan rayuan untuk mengurangkan hukuman di Mahkamah Tinggi Johor Bahru.

Timbalan Pendakwa Raya Suhaila Shefiuddin kemudian mencadangkan jumlah jaminan RM30,000 bagi setiap wanita terbabit.

Bagaimanapun, Ahmad Zaidi yang mewakili mereka memohon jumlah jaminan dikurangkan dan akan memastikan semua anak guamnya hadir sepanjang proses pendengaran rayuan kelak.

Mahkamah kemudian membenarkan setiap wanita itu di ikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin.

Ketika ditemui di luar mahkamah, Ahmad Zaidi yang dilantik Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bagi mengendalikan kes lima beranak ini berkata, pihaknya akan memfailkan permohonan rayuan itu, Ahad ini.

Pada 21 Jun lalu, Rohaya A Rahman, 57, bersama tiga anaknya, Maimunah Che Abdullah, 26; Noriza Che Abdullah, 30 dan Nurul Fatihah Abdullah, 19; serta seorang menantu, Zariah Zakariya, 37, dijatuhi hukuman penjara tiga tahun selepas membuat pengakuan bersalah di mahkamah terbabit.

Mereka yang didapati bersalah mencuri 17 barangan kosmetik pelbagai jenama di Kedai Produk Kesihatan dan Kecantikan Sri Tanjung di Jalan Anggerik 4/1, Taman Anggerik, Bandar Tenggara di sini, sudah menjalani hukuman penjara itu sejak 19 Jun lalu.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 30 Jun 2016 @ 11:14 AM