Marhayani Md Saad. FOTO Ihsan Facebook Jabatan Kimia Malaysia
Marhayani Md Saad. FOTO Ihsan Facebook Jabatan Kimia Malaysia
BERNAMA

Kuala Lumpur: Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Kimia Malaysia (KIMIA) Marhayani Md Saad dilantik sebagai Ketua Pengarah baharu jabatan itu berkuat kuasa hari ini.

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dalam kenyataan hari memaklumkan Marhayani, 55, menggantikan Halimah Abdul Rahim yang bersara wajib pada 1 Jun lalu.

Memulakan perkhidmatan sebagai penjawat awam pada September 1993, anak jati Kedah itu memiliki Ijazah Sarjana Muda Sains (Kimia) daripada Humboldt State University, California, Amerika Syarikat dan berpengalaman luas dalam bidang pentadbiran, forensik, kesihatan dan alam sekitar, halal serta keselamatan kimia.

Marhayani pernah menyandang tugas sebagai Pengarah KIMIA Kedah serta Pengarah Kanan Pusat Analisis Industri dan Tarif Kastam sebelum dilantik menjadi Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) KIMIA Malaysia pada 15 Nov 2023.

Beliau turut mengetuai projek Pengukuhan Perkhidmatan Makmal Melalui Pengwujudan Kemudahan Makmal Bergerak (Mobile Lab) dan Pasukan Tindakan Bencana Kimia.

"Melalui projek ini, kesiapsiagaan KIMIA Malaysia khususnya dan negara amnya dapat dipertingkatkan terutamanya dalam menangani bencana dan ancaman pengganas yang melibatkan bahan kimia.

"Semoga dengan kepakaran dan pengalaman luas beliau akan terus memacu kecemerlangan dan memberi suntikan baharu buat KIMIA Malaysia yang telah memberikan perkhidmatan yang terbaik dalam bidang saintifik kepada negara selama 115 tahun," menurut kenyataan itu.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 26 Jun 2024 @ 12:38 AM