JISMI bersama anak-anak warga Syria ketika misi kemanusiaan pelarian negara itu. FOTO Ihsan Mahar
JISMI bersama anak-anak warga Syria ketika misi kemanusiaan pelarian negara itu. FOTO Ihsan Mahar

Kuala Lumpur: Malaysian Humanitarian Aid and Relief (Mahar) mengumumkan komitmen teguh mereka membantu meringankan penderitaan pelarian yang bernaung di bawah Program Penempatan Sementara Migran Syria (PPSMS).

PPSMS adalah sebuah program pengurusan pelarian Syria kelolaan Mahar sejak 2016.

Presiden Mahar Jismi Johari berkata, berikutan peristiwa terkini, dengan peningkatan bilangan pelarian Palestin yang mencari perlindungan di Malaysia, Mahar menyeru untuk pertimbangan dan sokongan yang sama kepada mereka yang melarikan diri dari konflik dan mencari keselamatan.

Menurutnya, pihaknya menyeru untuk diberi pendekatan yang lebih teratur dalam pengurusan pelarian, menekankan kepentingan menyediakan persekitaran yang kondusif untuk pelarian membina semula kehidupan mereka.

Katanya, Mahar percaya dengan sokongan dan peluang yang betul, pelarian boleh menyumbang dengan ketara kepada ekonomi dan masyarakat tempatan, memperkaya kepelbagaian budaya Malaysia.

"Kami di Mahar menyokong dasar-dasar yang memberi kesejahteraan dan integrasi pelarian ke dalam masyarakat Malaysia, mengakui potensi manfaat ekonomi dan sosial yang boleh mereka bawa jika diberi peluang.

"Kami percaya bahawa pelarian, termasuk komuniti Palestin/Syria di Malaysia, mempunyai potensi untuk memberikan kesan positif kepada masyarakat dan ekonomi kita jika mereka diberi sokongan dan sumber yang diperlukan.

"Adalah penting bahawa kita mewujudkan persekitaran yang inklusif yang merangkumi kepelbagaian dan memberdayakan semua individu untuk maju," katanya.

Mahar, sebuah Pertubuhan Bukan Kerajaan menguruskan Program Penempatan Sementara Migran Syria (PPSMS) sejak 2016, selepas dilantik oleh kerajaan Malaysia.

Program berkenaan dimulakan sebagai tindak balas kepada ikrar yang dibuat semasa Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke-70, bertujuan untuk menyediakan perlindungan sementara kepada 3000 pelarian Syria selama tiga tahun.

Fokus utama program adalah keperluan asas seperti tempat tinggal, pendidikan, penjagaan kesihatan, dan mata pencarian yang lestari.

Justeru, Mahar memainkan peranan penting dalam mengumpul data, mengatur wawancara, dan menguruskan logistik untuk memastikan keperluan asas mereka dipenuhi dan membantu mereka berintegrasi ke dalam masyarakat Malaysia.

Jismi berkata, pihaknya juga menekankan sumbangan yang signifikan yang dibuat oleh pelarian Syria kepada masyarakat Malaysia melalui aktiviti ekonomi, penglibatan sosial, akademik, dan amal.

"Ketika pandemik Covid-19, pelarian ini memberikan sokongan penting kepada komuniti yang terjejas, termasuk makanan, tenaga, dan bantuan kewangan. Pada 2022, pelarian Syria juga membantu mangsa banjir di Selangor dan Pahang.

"Kami di Mahar tetap berdedikasi mempromosikan masyarakat yang lebih inklusif dan bersemangat kasih, di mana pelarian diterima dan diberdayakan untuk maju. Organisasi ini menyeru masyarakat Malaysia untuk berganding bahu menyokong perjalanan pelarian ke arah masa depan yang lebih cerah dan penuh harapan.

"Pada Hari Pelarian Sedunia ini, Mahar berharap agar dunia terus menyokong dan memberi harapan kepada semua pelarian di seluruh dunia dan semoga kita semua dapat menyumbang ke arah dunia yang lebih berperikemanusiaan dan penuh kasih sayang," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 21 Jun 2024 @ 12:13 PM