GAMBAR hiasan. FOTO Arkib NSTP
GAMBAR hiasan. FOTO Arkib NSTP
Izwan Abdullah


Kota Kinabalu: Jabatan Air Negeri Sabah (JANS) memotong sebanyak 679 penyambungan paip haram menerusi operasi berterusan dilaksanakan Jabatan Air Negeri Sabah (JANS) di sekitar ibu negeri antara Januari hingga Mei lalu.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Ir Shahelmey Yahya, berkata operasi itu mensasarkan kawasan setinggan, kebanyakannya di sekitar Parlimen Sepanggar yang dikenal pasti paling banyak melakukan penyambungan paip secara haram.

Katanya, daripada jumlah itu, sebanyak 177 penyambungan paip haram dipotong bulan lalu, manakala pada April (145), Mac (48), Februari (174) dan sebanyak 135 penyambungan paip haram pula dipotong pada Januari lalu.

"Secara keseluruhan sebanyak 679 penyambungan paip haram dipotong pihak JANS antara Januari hingga Mei lalu.

"Antara lokasi tumpuan ialah kawasan setinggan Kampung Delima, Suang Parai, Sepakat Jaya, Jaya Diri dan Kampung Brunei, Sepanggar.

"Operasi pemotongan yang dijalankan pihak JANS ini membantu meningkatkan bekalan air di Universiti Malaysia Sabah (UMS)," katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, aktiviti penyambungan paip secara haram yang dilakukan penghuni setinggan dikenal pasti antara punca gangguan bekalan air yang dialami di sekitar Sepanggar, termasuk di kampus induk UMS, di sini.

Katanya, selain gangguan bekalan, perbuatan itu turut menyumbang kepada kadar air tidak berhasil (NRW) yang tinggi ditanggung pihak JANS.

Shahelmey yang juga Menteri Kerja Raya negeri berkata, dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini kawasan setinggan Kampung Brunei Sepanggar paling banyak dipotong iaitu 220 penyambungan paip haram.

Katanya, ia diikuti Kampung Suang Parai (99), Jaya Diri (71), Bahagia (58), Sepakat Jaya (56), Rakyat Baru (40), Lokub (36), 1 Sulaman Jalan Sulaman (25) dan Kingfisher Sulaman (15).

Semalam, penguat kuasa JANS memotong sebanyak 24 lagi penyambungan paip haram di Suang Parai dan Kampung Brunei Sepanggar menerusi operasi berterusan yang dilaksanakan jabatan itu.

Pada Januari lalu, Pengerusi Lembaga Pengarah UMS, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan mendedahkan, kewujudan koloni setinggan yang besar dianggar mencecah 12,000 rumah di kawasan Sepanggar antara penyumbang masalah bekalan air di UMS.

Katanya, masalah timbul berikutan tindakan penghuni setinggan melakukan penyambungan paip haram yang mengakibatkan kira-kira 18 juta liter sehari (MLD) dicuri setiap hari dari paip utama yang membekal air ke UMS dan sekitarnya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 19 Jun 2024 @ 4:41 PM