KEADAAN di kediaman arwah kanak kanak autisme, Zayn Rayyan yang dipercayai dibunuh, di Apartment Idaman, Damansara Damai. FOTO Eizairi Shamsudin
KEADAAN di kediaman arwah kanak kanak autisme, Zayn Rayyan yang dipercayai dibunuh, di Apartment Idaman, Damansara Damai. FOTO Eizairi Shamsudin
Norzamira Che Noh


Shah Alam: Kehadiran ibu Zayn Rayyan Abdul Matiin di kediaman serta lokasi mayat kanak-kanak autisme itu ditemukan adalah sebahagian daripada proses melengkapkan siasatan kes.

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan berkata ia adalah antara prosedur yang perlu dilaksanakan sebelum kertas siasatan dilengkapkan dan diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan selanjutnya.

Katanya, perkembangan lanjut sama ada siasatan kes itu sudah lengkap atau sebaliknya serta status reman ibu bapa kanak-kanak itu akan dimaklumkan oleh Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.

"Mengenai reman ibu bapa Zayn Rayyan, saya tidak dapat berkongsi apa apa (perkembangan) pada petang ini.

"Tunggu… mungkin Pengarah JSJ akan beri kenyataan berkaitan perkembangan kes ini," katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor hari ini.

Semalam, ibu kepada Zayn Rayyan dibawa semula ke kediamannya di Apartment Idaman, Damansara Damai serta lokasi mayat ditemukan berhampiran rumah mereka, dipercayai untuk melakonkan semula kejadian kehilangan kanak-kanak sehingga mayatnya ditemui.

Pada Jumaat lalu, Hussein dilaporkan berkata tempoh reman ibu bapa Zayn Rayyan disambung bagi membolehkan siasatan lanjut diteruskan terhadap kedua-dua mereka.

Katanya, keterangan tidak konsisten antara faktor tempoh reman ibu bapa kanak-kanak autisme itu disambung.

Pada 6 Disember tahun lalu, mayat Zayn Rayyan, 6, ditemukan dalam keadaan terbaring di aliran anak sungai berhampiran rumahnya di Apartment Idaman selepas dilaporkan hilang sehari sebelumnya.

Kanak-kanak itu dipercayai dibunuh apabila hasil bedah siasat menemukan kesan kecederaan pada leher serta badannya akibat mempertahankan diri.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 11 Jun 2024 @ 7:56 PM