Datuk Seri Nancy Shukri (berdiri, tengah) menyampaikan sijil penghargaan bagi rakan strategik Anjung Sinar YKN pada Majlis Inspirasi Anjung Sinar 2024 di Putajaya hari ini.
Datuk Seri Nancy Shukri (berdiri, tengah) menyampaikan sijil penghargaan bagi rakan strategik Anjung Sinar YKN pada Majlis Inspirasi Anjung Sinar 2024 di Putajaya hari ini.
BERNAMA

Putrajaya: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) akan melaksanakan kolaborasi strategik dengan pelbagai agensi pendidikan bagi memastikan lepasan institut Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menerima akses pendidikan tinggi.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Nancy Shukri berkata pihaknya sentiasa berusaha untuk memastikan hak kanak-kanak khususnya membabitkan pendidikan diperoleh dengan sewajarnya.

Beliau berkata ia selaras dengan Konvensyen Mengenai Hak Kanak-kanak (CRC) di bawah Artikel 28 iaitu semua kanak-kanak berhak mendapat akses pendidikan sehingga tahap paling tinggi.

"Justeru, KPWKM akan memastikan anak-anak cemerlang ini dapat melanjutkan pelajaran di peringkat 'tertiari' menerusi kolaborasi strategik dengan pelbagai agensi pendidikan yang berkaitan," katanya ketika berucap pada majlis aspirasi Anjung Sinar 2024 di sini hari ini.

Mengenai Anjung Sinar, Nancy berkata ia program khusus kepada kanak-kanak lepasan institut JKM yang menyediakan sistem sokongan sosial bagi anak-anak yang memerlukan untuk diperkasakan ke arah mencapai kehidupan sejahtera.

"Program ini mencerahkan peluang mereka melanjutkan pelajaran atau kemahiran serta akses kepada peluang mendapatkan pekerjaan," katanya

Sementara itu, Nancy turut menawarkan peluang kepada pihak korporat, badan bukan kerajaan (NGO) dan individu untuk berganding bahu bersama kementerian melaksanakan tanggungjawab sosial dengan menyalurkan sumbangan serta menjalinkan kerjasama strategik dengan Yayasan Kebajikan Negara.

"Kami di kementerian mengalu-alukan sokongan dalam bentuk pembiayaan dana pendidikan, peluang kerjaya dan aktiviti pemerkasaan khusus kepada anak-anak di Anjung Sinar," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 30 Mei 2024 @ 9:51 PM