PATI warga Filipina dihantar pulang menggunakan pengangkutan laut ke Pelabuhan Zamboanga City, Filipina. FOTO Ihsan JIM Sabah
PATI warga Filipina dihantar pulang menggunakan pengangkutan laut ke Pelabuhan Zamboanga City, Filipina. FOTO Ihsan JIM Sabah
Juwan Riduan


Sandakan: Seramai 417 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Filipina dipindahkan dari Pelabuhan Sandakan untuk balik ke negara asal, hari ini.

Semua PATI terbabit adalah tahanan di Depot Sandakan yang dipindahkan menggunakan pengangkutan laut ke Pelabuhan Zamboanga City, Filipina.

Mereka adalah kumpulan PATI dari negara jiran yang kedua dihantar selepas seramai 232 PATI warga Indonesia dihantar pulang semalam.

Pengarah Jabatan Imigresen Sabah, Datuk SH Sitti Saleha Habib Yussof berkata, bagi penghantaran pulang PATI Filipina hari ini, ia membabitkan tahanan dari Depot Sandakan.

Katanya, penghantaran pulang itu membabitkan seramai 349 lelaki dan 41 wanita menggunakan pengangkutan laut ke Zamboanga City, Filipina.

Selain itu katanya, JIM turut menghantar pulang 27 kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah.

"Ini adalah program pemindahan siri 9 untuk kategori Usir melalui laut bagi tahun 2024 ke negara asal masing-masing menggunakan pengangkutan Vessel MV Antonia.

"Semua PATI berusia lingkungan satu bulan hingga 66 tahun dan kanak-kanak yang terbabit untuk penghantaran pulang kali ini adalah bersama ibu atau bapa atau penjaga masing-masing.

"Semua PATI yang ditahan di Depot Imigresen melakukan pelbagai kesalahan mengikut Akta Imigresen 1959/63 dan Peraturan–Peraturan Imigresen 1963," katanya dalam kenyataan media, hari ini.

SH Sitti Saleha berkata, PATI yang terbabit pada kali ini adalah tahanan warga Filipina dari Depot Imigresen Sandakan sahaja.

"Seramai 2,437 tahanan warga Filipina telah dipindahkan dalam 2024 ke negara asal membabitkan pengangkutan laut dan udara.

"Hukuman yang dikenakan adalah berdasarkan Akta Imigresen dan proses perundangan negara sehingga ke tindakan pemindahan keluar dari negara," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 30 Mei 2024 @ 1:30 AM